• 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Μήνυση από το… μωρό του περίφημου άλπουμπ των Nirvana – Κάνει λόγο για παιδική πορνογραφία, ζητά πάνω από 2,5 εκατ. δολάρια (vid)

 Μήνυση από το… μωρό του περίφημου άλπουμπ των Nirvana – Κάνει λόγο για παιδική πορνογραφία, ζητά πάνω από 2,5 εκατ. δολάρια (vid)

Τους Nirvana και τους κληρονόμους του Κερτ Κομπέιν (Kurt Cobain) μηνύει ο 30χρονος Σπένσερ Έλντεν (Spencer Elden) – ο άνδρας που όταν ήταν μωρό βρέθηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Nevermind» (1991). Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή άλμπουμ της μπάντας, που απογείωσε τη δημοφιλία της, με τα θρυλικά κομμάτια «Smells Like Teen Spirit» και «Come as You Are».

Η μήνυση σχετίζεται με τη φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1990 στο Υδάτινο Κέντρο της Πασαντίνα, όταν ο Έλντεν ήταν τεσσάρων μηνών. Στο διάσημο εξώφυλλο – το οποίο διάλεξε ο ίδιος ο Κερτ Κομπέιν – βλέπουμε το γυμνό μωράκι κάτω από την επιφάνεια του νερού να κολυμπάει, πλησιάζοντας ένα χαρτονόμισμα δολαρίου που κρέμεται σε αγκίστρι με μπετονιά.

Τα χαρτιά της μήνυσης – όπως αναφέρει το CBS LA – κατατέθηκαν στο Λος Άντζελες και αναφέρουν ότι τα μέλη των Nirvana, οι δισκογραφικές εταιρίες και οι συνεργάτες του συγκροτήματος εκμεταλλεύτηκαν την εικόνα για να βγάλουν χρήματα, ενώ εκείνος υπέφερε. Ο Έλντεν ισχυρίστηκε ότι η ταυτότητά του και το όνομά του «δέθηκαν» για πάντα με την εικόνα και την διαφημιστική εκμετάλλευσή του, ενώ ήταν ανήλικος. Μια εικόνα που κυκλοφόρησε και πουλήθηκε παγκοσμίως από την ημέρα που ήταν μωρό μέχρι και σήμερα, όπως αναφέρει.

Ο 30χρονος ισχυρίζεται ότι όλοι αυτοί οι μεσάζοντες δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τον προστατέψουν και να αποφύγουν την ευρεία εκμετάλλευση της εικόνας του. Είπε μάλιστα ότι οι γονείς του ποτέ δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους γραπτώς και ούτε πληρώθηκαν για τη φωτογραφία.

Η μήνυση αναφέρει:

«Προκειμένου να διασφαλίσει ότι το εξώφυλλο του άλμπουμ θα προκαλούσε άμεση σεξουαλική αντίδραση στον θεατή, ο (φωτογράφος Κερκ ) Γουέντλ προκάλεσε τάση για εμετό στον Σπένσερ προτού τον βυθίσει κάτω από το νερό σε πόζες που τραβούν την προσοχή στο εκτεθειμένο του γεννητικό όργανο». Στη μήνυση ο 30χρονος ισχυρίζεται ότι η εικόνα του ήταν το βασικό στοιχείο προώθησης του άλμπουμ, σε μια βιομηχανία που το γυμνό – ακόμα και το παιδικό – που προκαλεί σεξουαλικά, ανεβάζει τις πωλήσεις, τραβάει την προσοχή των Μέσων και των κριτικών.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το TMZ, η μπάντα είχε υποσχεθεί να τοποθετήσει ένα αυτοκόλλητο στα επίμαχα σημεία του μωρού κάτι που δεν έγινε τελικά.

Ο 30χρονος ζητάει 150,000 δολάρια από κάθε ένα από τα 17 πρόσωπα που αναφέρονται στη μήνυση. Το άλμπουμ είναι ένα από τα κορυφαία της μπάντας στην grunge εποχή της μουσικής και έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Η μήνυση κατά των Nirvana δίχασε τα social media με πολλούς να σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια κίνηση με καθαρά οικονομικά κίνητρα.