Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα από Λήμνο και Αη Στράτη – Η στάση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις

 Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα από Λήμνο και Αη Στράτη – Η στάση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη από Λήμνο και Αη Στράτη όπου θα βρεθεί για τον Αγιασμό των Υδάτων αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα στην Άγκυρα. Η Αθήνα κρατά την ψυχραιμία της στις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις και επιμένει όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην προσέγγιση του θέματος με σοβαρότητα, αυτοπεποίθησης και υπευθυνότητα, με στήριγμα της πάντα το διεθνές δίκαιο.

“Η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, υπό την ουσιαστική προϋπόθεση ότι διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας”, δήλωσε χθες και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας στην επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο Νίκο Δένδια.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε ενοχληθεί από τις δηλώσεις του κ.Δένδια μετά τη συνάντηση του με τον Σαουδάραβα ομόλογο του. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει την Τουρκία να άρει το casus belli και είχε τονίσει ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να μιλά για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, την ώρα που έχει παρατάξει απέναντι τους τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη. Και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ζητήσει και τα… ρέστα από την Ελλάδα, με μία προσωπική επίθεση κατά του κ.Δένδια, κόντρα σε κάθε διπλωματική πρακτική.

Το γεγονός ότι η Τουρκία με τρεις επιστολές, που κατέθεσε τους τελευταίους μήνες στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τις «επιστολές Σινιρλίογλου», συνδέει το απαράδεκτο τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επ´αυτών, προβληματίζει ιδιαίτερα την Αθήνα. Και αυτό καθώς δείχνει ότι η Άγκυρα ναρκοθετεί κάθε δυνατότητα καλόπιστου διαλόγου, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα γνωρίζει πολυ καλά ότι η Αθήνα έχει επίσημα εξαιρέσει το 2015 από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου θέματα ασφάλειας, άμυνας και εδαφικής κυριαρχίας.

Το 2022 δεν προβλέπεται λοιπόν να είναι εύκολη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολλώ δε μάλλον που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιεσμένος από την οικονομική κρίση και από την αυστηρή κριτική της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ενδέχεται να αναζητήσει διέξοδο στην εθνικιστική ρητορική και πρακτική.

Σημειωτέον ότι η επίσκεψη Δένδια στη Σαουδική Αραβία προκάλεσε ενόχληση στην Άγκυρα και λόγω του ενδεχόμενου σαουδαραβικών επενδύσεων στην Αλεξανδρούπολη. Η Αλεξανδρούπολη ήδη βρίσκεται στο τουρκικό στόχαστρο λόγω του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τον ενεργειακό κόμβο που δημιουργείται εκεί, ενδιαφέρον που εκφράζεται και με τη δημιουργία αμερικανικής βάσης κοντά στο ακριτικό λιμάνι.

Εκνευρισμό προκαλεί στην Τουρκία και η αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να βρεθεί στη Γαλλία στις 12 του μήνα, προκειμένου να επισκεφθεί το ναυπηγείο όπου κατασκευάζεται η πρώτη εκ των φρεγατών, που έχει παραγγείλει η χώρα μας.

Με πληροφορίες από news247.gr

Σχετικά Άρθρα