Προειδοποίηση επιστημόνων:”Μην καίτε τζάκια για ατμόσφαιρα”

 Προειδοποίηση επιστημόνων:”Μην καίτε τζάκια για ατμόσφαιρα”

O καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευθυντής Τομέα Τεχνολογιών και διευθυντής Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μιλώντας στο ieidiseis.gr αποκάλυψε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την ευαλωτότητα στον κοροναϊό.

Όπως προειδοποιεί ο κ. Σαρηγιάννης, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας που έχουν ατμοσφαιρική ρύπανση, η κυρίαρχη πηγή της είναι τα αυτοκίνητα και η θέρμανση με ξύλα. «Θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας αυτό με την πτώση της θερμοκρασίας», τονίζει ο καθηγητής αναφερόμενος στη καύση ξύλων.

Και προτείνει: «Στο βαθμό που μπορούμε να περπατήσουμε με μάσκα για να πάμε στην εργασία μας ή στην βόλτα μας, καλό είναι να αποφύγουμε τόσο το ΙΧ μας όσο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς πλην των τραμ και μετρό (όπου υπάρχουν) τα οποία δεν εκπέμπουν ρύπους».

Όσο για την θέρμανση προτείνει: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αποφύγουμε την καύση ξύλων για θέρμανση. Πρέπει ο κόσμος να το καταλάβει ότι με την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας θα μεταδίδεται πιο εύκολα και ο κορονοϊός. Και αφενός να μην καίει ξύλα για να δημιουργεί ατμόσφαιρα στο τζάκι, αφετέρου -για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ρεύμα ή αέριο ή καυστήρες πετρελαίου λόγω οικονομικής δυσχέρειας-, να δώσει η Πολιτεία περισσότερα επιδόματα θέρμανσης ειδικά αυτό το χειμώνα, για να αποφύγουμε την έκλυση των ρύπων στις μεγάλες πόλεις. Αυτό φέτος είναι πιο σημαντικό από άλλους χειμώνες».

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να το εντάξουμε όλο αυτό στη δυναμική του μοντέλου μας. Με κάθε εποχή αλλάζει και η συμπεριφορά του κόσμου και οι συνθήκες», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης. Και όπως εξηγεί, ήδη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας έχουμε μετρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που δείχνουν ότι στο lockdown μειώθηκαν κατά πολύ τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα αλλά όταν αυτό έληξε, αυξήθηκαν απότομα καθώς ο κόσμος έπαιρνε συνεχώς για τις δουλειές του αυτοκίνητου του. «Ο φετινός Μάϊος είχε περισσότερη ρύπανση από τον περσινό (του 2019) ακριβώς επειδή προσπαθήσαμε λόγω κορωνοϊού να αποφύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους συνοδηγούς» λέει ο καθηγητής.

“Προβλέπεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων αλλά δεν θα συμβεί διότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα ληφθούν αυστηρά μέτρα για να μην φτάσουμε ποτέ στις προβλέψεις αυτές», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης και συνεχίζει:

«Εμείς είχαμε πει τον Αύγουστο ότι θα έχουμε 300 ημερήσια κρούσματα στο τέλος του Οκτώβρη.

Αυτή την στιγμή βλέπουμε 800 στο τέλος του Οκτώβρη καθώς δεν τηρήθηκαν σωστά τα μέτρα μετά το καλοκαίρι, με τον κόσμο να συνωστίζεται σε πλατείες και να κάνει πάρτι, γάμους κλπ. Αλλά ο κυλιόμενος μέσος όρος της εβδομάδας είναι στα 489 που το μοντέλο μας προβλέπει ακριβώς τον ίδιο αριθμό.

Στις 30 Οκτωβρίου, αν συνεχίσουμε έτσι χωρίς παραπάνω μέτρα, θα είναι 750. Και αυτό πρέπει να το σταματήσουμε όσο το δυνατόν, χωρίς όμως να κάνουμε γενικό lockdown. Αν είχαμε μάσκες παντού και σε εξωτερικούς χώρους από τη Δευτέρα (προχθές) θα φτάναμε στο τέλος Νοεμβρίου και μετά στα 170 νέα κρούσματα την ημέρα. Κάτι που είναι διαχειρίσιμο. Οπότε πιστεύω ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή. Αλλά όσο νωρίτερα γίνει, τόσο το καλύτερο. Μιλάω για μάσκα παντού και αποστάσεις ώστε να αποφύγουμε το lockdown».

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα