“Μήδεια” με πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική και διάρκεια – Τα τελευταία νέα για την επερχόμενη κακοκαιρία

 “Μήδεια” με πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική και διάρκεια  – Τα τελευταία νέα για την επερχόμενη κακοκαιρία

Οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο (13/02), προκαλώντας τη «Μήδεια» με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κύρια χαρακτηριστικά της «Μήδειας» θα είναι η σημαντική και αισθητή πτώση του υδράργυρου από το Σάββατο, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από την Κυριακή, ο κατά τόπους ισχυρός και ολικός παγετός από την Κυριακή, οι χιονοπτώσεις από το Σάββατο, καθώς και οι θυελλώδεις βοριάδες την Κυριακή.

Αναλυτική πρόγνωση για Πέμπτη

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν σήμερα, Πέμπτη, τα δυτικά, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στη συνέχεια τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και τα Δωδεκάνησα.

Υπάρχει προειδοποίηση για κατά τόπους έντονα φαινόμενα σε:

  • Ήπειρο
  • Δυτική Στερεά
  • Ανατολική Μακεδονία
  • Θράκη
  • Βορειοανατολικό Αιγαίο

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά ηπειρωτικά, ενώ τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια.

Σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ αυξημένες θα είναι και οι συγκεντρώσεις σκόνης έως το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα είναι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Μαρουσάκης: Πυκνές χιονοπτώσεις

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία «Μήδεια», θα έχει κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα σε μεγάλες πόλεις ή και νησιά.

Αυτό συμβαίνει καθώς ένα ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και καθώς αυτό θα συνδυαστεί με χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις προς τα ανατολικά – βορειοανατολικά τμήματα θα ωθήσει πολικές αέριες μάζες προς τη χώρα μας και τη νότια Ευρώπη γενικότερα. Καθώς αυτές θα αλληλοεπιδράσουν με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο θα σχηματίσουν διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που θα επηρεάσουν τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Μάλιστα, η κακοκαιρία θα διαρκέσει αρκετές μέρες, περίπου μία εβδομάδα, και την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν σημαντικά και πιο νότια, ανατολικά τμήματα, πράγμα που σημαίνει ότι πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Εύβοια και Αττική. Ειδικά, για την Αττική προς το βράδυ της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα καλύψουν το σύνολο του νομού, άρα και την Αθήνα, και δεν αποκλείεται να το στρώσει!

Σχετικά με την θερμοκρασία οι αρνητικές θερμοκρασιακές τιμές θεωρούνται δεδομένες, καθώς θα γυρίσουν σε βοριάδες και στην Ήπειρο και βορειοδυτική Μακεδονία ενδέχεται να δούμε τιμές -15 και -18 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ισχυρό και ολικό παγετό. Δηλαδή, η θερμοκρασία θα μείνει κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο.

Αρναούτογλου:

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου ο οποίος πρώτος «είδε» την κάθοδο πολικής προέλευσης αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας εδώ και πολλές μέρες, αναλύει τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα και καταγράφει τις περιοχές που θα δουν ακόμα και πυκνές χιονοπτώσεις.

Ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει πως θα χιονίσει από το βράδυ του Σαββάτου και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού και της επέλασης του χιονιά στη χώρα μας στο βίντεο που ακολουθεί…

Παναγιώτης Δρίβας