• 3 Αυγούστου, 2021

Μη χρήση μάσκας: Ποιος ευθύνεται για το λάθος μήνυμα και πόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα

 Μη χρήση μάσκας: Ποιος ευθύνεται για το λάθος μήνυμα και πόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα

Μόνο καλά δεν φαίνεται να εξελίσσεται η επιδημία κοροναϊού στη χώρα, καθώς ολοένα και περισσότερα κρούσματα καταγράφει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να έχει σημαντική επίπτωση, όμως μεγαλύτερη θεωρείται η επίπτωση από την άρση των μέτρων και η κυκλοφορεί σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα. Μάλιστα φαίνεται ότι από τη μέρα που κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, νοσούν 936 πολίτες κατά μέσο όρο καθημερινά.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές τους ΕΟΔΥ, από τις 25/6 όταν μας επετράπη να κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να φοράμε μάσκα, τα νέα κρούσματα συνολικά ήταν 13.112 ή περίπου 936 τη μέρα. Εξ αυτών τα 10.128 εντοπίστηκαν σε ηλικίες μέχρι 39 ετών. Ξεκάθαρα λοιπόν όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί μολύνθηκαν, καθώς η μη χρήση μάσκας επέτρεψε την περαιτέρω επέλαση του ιού.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε ένα γαϊτανάκι απόδοσης ευθυνών το οποίο η Κυβέρνηση θέλει να αποποιηθεί, καθώς θεωρεί ότι καλώς έπραξε να επιτρέψει τη μη χρήση μάσκας στους περιπάτους μας. Όμως δεν πέρασε το μήνυμα ότι η μάσκα επιβάλλεται παντού όταν υπάρχει συνωστισμός.

Χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ερωτώμενη σχετικά με το γιατί η Κυβέρνηση μετέφρασε την μετριοπαθή εισήγηση της επιτροπής στο μήνυμα “ξεφορτωνόμαστε τις μάσκες έξω” απάντησε ως εξής:

  • “Η αίσθηση που έχουμε εμείς σαν επιτροπή είναι ότι η παρερμηνεύτηκε όχι από την κυβέρνηση αλλά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι είπαμε ότι πετάξαμε τις μάσκες. Εγώ σας λέω την προσωπική μου άποψη και τι έχουμε συζητήσει στην Επιτροπή. Εμείς μάλιστα σαφέστατα και με μεγάλη έμφαση είπαμε ότι δεν σταματάμε να φοράμε τη μάσκα. Συνεχίζουμε και τηρούμε το μέτρο της μάσκας”.

Όμως τα ΜΜΕ στάθηκαν σε πολύ συγκεκριμένες αναφορές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 23/6 και στο ΣΚΑΪ είχαν σημειωθεί τα εξής:

  • “Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες. Όπως είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ελπίζει αυτό να γίνει σύντομα και εκτιμά ότι θα παρθεί η απόφαση εντός της ημέρας. Για την εφαρμογή της απόφασης, ωστόσο, τόνισε ότι θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Διευκρίνισε, δε, πως αφορά τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους”.

Παρακολουθώντας κανείς το βίντεο καταλαβαίνει πως η Κυβέρνηση ήθελε να δείξει ότι προχωρά σε μια ακόμη άρση μέτρου και φυσικά δεν ήταν τα ΜΜΕ που παρερμήνευσαν τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Έτσι η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία διατηρούσε τις επιφυλάξεις δεν έγινε γνωστή καθώς δεν ανακοινώνεται τίποτα από αυτή.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η κα Παπαευαγγέλου τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις της ως εκπρόσωπος της Επιτροπής όσο και σε συνομιλίες της με δημοσιογράφους σημείωνε ότι η μάσκα για όλους -εμβολιασμένους και μη- είναι απαραίτητη. Πάντα την έχουμε μαζί για άμεση χρήση όταν βρισκόμαστε σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός ακόμη και όταν χρειαστεί να συνομιλήσουμε με έναν άγνωστο. Παρόλ’ αυτά ήταν άκυρη η αναφορά της ότι τα ΜΜΕ πέρασαν λάθος μήνυμα.

Χθες η χώρα σημείωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων των τελευταίων 45 ημερών, ξεπερνώντας τις 2000. Είναι γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στο 4ο κύμα της επιδημίας σε μία περίοδο που οι επιστήμονες τόνιζαν ότι οι εμβολιασμοί και ο ζεστός καιρός θα αναχαίτιζαν την αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η κα Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1.081 νέα κρούσματα από μόλις τα 442 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ανά μέρα. Πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας εμφανίζουν αυξητική τάση της επιδημίας. Στο επίκεντρο είναι η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 23 έτη. Μειώθηκε δηλαδή σχεδόν κατά μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ενώ ο 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, και ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 24 ετών.

“Πολλοί είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκρηξη των νέων κρουσμάτων. Η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους μας, λόγω εφησυχασμού αλλά και διαφορετικής διάθεσης λόγω διακοπών, που ήρθε να συνδυαστεί με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε κάποιες περιοχές της χώρας”, ανέφερε η καθηγήτρια.

Πηγή: news247.gr

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.