• 28 Νοεμβρίου, 2021

Μέτρα με την πλάτη στον τοίχο…”Μπλόκο” στους ανεμβολίαστους – Παντού rapid test – Οι εξαιρέσεις

 Μέτρα με την πλάτη στον τοίχο…”Μπλόκο” στους ανεμβολίαστους – Παντού rapid test – Οι εξαιρέσεις

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προχώρησε σε έκτακτες ανακοινώσεις για τα μέτρα, ενώ έκανε γνωστό πως την Παρασκευή (5/11) ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της 3ης δόσης για όλους άνω των 18 ετών και έχουν περάσει 6 μήνες.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε μέτρα για τους ανεμβολίαστους από το Σάββατο (6/11) τα οποία είναι:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δύο rapid test ή PCR την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους. Δεν θα ισχύει το μέτρο για τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία
Υποχρεωτικά rapid test ή PCR για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.
Αυξάνονται οι ποινές για τα μαγαζιά που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα και δεν θα υπάρχει καμία ανοχή.

Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως παρατηρείται αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. «Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ» είπε ο υπουργός και τόνισε πως έχουν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ Covid, σε 1.300, ενώ ενισχύεται και το δυναμικό, με νέους επικουρικούς γιατρούς και 12.000 επικουρικό προσωπικό.

Επιπλέον, όπως τόνισε, κατά την αύξηση της πανδημίας έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές, έχουν παραχωρηθεί κλίνες για Covid περιστατικά, ενώ δίνουμε κίνητρα στους ιδιώτες ιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα. «Είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν, να έχουμε και άλλες διαδικασίες» συμπλήρωσε.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως βασικό μας όπλο είναι ο εμβολιασμός. «Όλα τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως πάνω από το 85% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο.
Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό

Ο υπουργός κάλεσε τους εμβολιασμένους να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση. Μάλιστα, αποκάλυψε πως την Παρασκευή, ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους άνω των 18 που έχει παρέλθει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου» επανέλαβε ο κ. Πλεύρης και τόνισε: «Θα επεκτείνουμε την καμπάνια για τον εμβολιασμό με συνεχείς ενημερώσεις από τα ΜΜΕ, αλλά και με σποτ που θα υπάρξουν και θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία». Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες πως η κυβέρνηση ετοιμάζει καμπάνια με SMS προς τους ανεμβολίαστους που διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση.

«Θα πρέπει να υπάρξει και μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα με περιορισμούς που θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο» σημείωσε.