Μέτωπο Θεοδωρικάκου με εισαγγελείς: “Οι εξουσίες είναι διακριτές όπως ορίζει το Σύνταγμα”

 Μέτωπο Θεοδωρικάκου με εισαγγελείς: “Οι εξουσίες είναι διακριτές όπως ορίζει το Σύνταγμα”

Στην Ένωση Εισαγγελέων απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε εναντίον του με τον πόλεμο ανακοινώσεων να συνεχίζεται.

Η Ένωση Εισαγγελέων είχε σχολιάσει τα όσα είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του ότι δηλαδή «οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους κακοποιούς, όμως η Δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερο κάποιον».

Οι εισαγγελείς τόνισαν μεταξύ των άλλων ότι «εκπτώσεις στη δικαστικά καθορισμένη διάρκεια των επιβαλλόμενων ποινών αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δηλώνει έκπληκτος από την ανακοίνωση των εισαγγελέων λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι «η αρμοδιότητα ποινικής αξιολόγησης συλληφθέντων ατόμων δεν ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία αλλά στη Δικαιοσύνη, η οποία εφαρμόζει τους Νόμους».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου. «Με έκπληξη πληροφορήθηκα την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη μου σε τηλεοπτικό σταθμό. Στη συνέντευξη αυτή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που περιέγραφε ότι η αστυνομία αφήνει ελεύθερους συλληφθέντες κακοποιούς, εξήγησα το αυτονόητο: Η αρμοδιότητα ποινικής αξιολόγησης συλληφθέντων ατόμων δεν ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία αλλά στη Δικαιοσύνη, η οποία εφαρμόζει τους Νόμους. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα, οι εξουσίες είναι διακριτές όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, το οποίο τηρούμε απαρέγκλιτα».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων

«Με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σύμφωνα με τις οποίες οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές «αφήνουν ελεύθερους» συλληφθέντες για διάφορα αδικήματα και έτσι αυτοί συνεχίζουν τη δράση τους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημαίνει ότι η άσκηση ποινικής δίωξης, η επιβολή προσωρινής κράτησης, η καταδίκη και η απόλυση κατάδικων, έχουν ανατεθεί από το σύνταγμα στη δικαστική εξουσία και αποτελούν δικαστική κρίση που υπακούει σε συγκεκριμένες νομοθετικές επιλογές.

Οι εκπτώσεις στη δικαστικά καθορισμένη χρονική διάρκεια των επιβαλλομένων ποινών, αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας, η οποία μπορεί να επιφέρει μια ουσιώδη μεταστροφή, με την εισαγωγή κριτηρίων και προϋποθέσεων λειτουργίας ενός πρόσφορου συστήματος που θα εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες προστασίας του κοινωνικού συνόλου χωρίς αυτό να ματαιώνει, να περιορίζει ή να αναιρεί την δικαιοδοτική κρίση των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αυτονόητα ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το νόμο που ισχύει».

Μανώλης Δράκος