• 2 Αυγούστου, 2021

Μετωπική σύγκρουση για το εργασιακό – Μητσοτάκης – Τσίπρας σε υψηλούς τόνους στην ολομέλεια – Σε απεργιακό κλοιό η Βουλή

 Μετωπική σύγκρουση για το εργασιακό – Μητσοτάκης – Τσίπρας σε υψηλούς τόνους στην ολομέλεια – Σε απεργιακό κλοιό η Βουλή

Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκρούονται σήμερα στη Βουλή με επίδικο το προοδευτικό πρόσημο. Στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει λόγο για μια μεταρρύθμιση που άργησε για τον κόσμο της εργασίας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγές βγαλμένες από τη ναφθαλίνη.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το απεργιακό κλίμα και ο κλοιός των διαδηλωτών στην Βουλή η κυβέρνηση δεν αφήσει να επηρεάσει τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει σήμερα στη Βουλή βγαίνοντας επιθετικά απέναντι στις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Στα υπέρ για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι και το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος σημαντικών αντιρρήσεων στα άρθρα του νομοσχεδίου ενώ μειωμένος φαίνεται και ο κίνδυνος των διαρροών από τη στιγμή που στα έδρανα της κυβερνητικής πτέρυγας δεν υπάρχουν γαλάζιοι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.

  • Στις κατηγορίες και τα σφοδρά πυρά που εξαπολύουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάργηση του 8ωρού και του δικαιώματος στην απεργία η κυβέρνηση έχει χαράξει γραμμή σθεναρής στήριξης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη ως μια αναγκαία μεταρρύθμιση που βάζει τάξη σε μια άναρχη αγορά εργασίας και ρυθμίζει με σαφείς κανόνες προς όφελος των εργαζομένων παγιωμένες τακτικές στο εργασιακό τοπίο.

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου βρίσκεται το 8ωρο και σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει ούτε παράθυρο αμφιβολίας τουλάχιστον για το δικό του ακροατήριο, ότι καταργείται από την ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας του εργαζόμενου με το αφεντικό του.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντίθετα όπως έχει ήδη σημειώσει και μέσα από τις διαδοχικές εμφανίσεις του και τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους διαφόρων εργασιακών κλάδων θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση ξεπληρώνει προεκλογικά γραμμάτια καταργώντας στην πράξη το 8ωρο μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική διαπραγμάτευση για χατίρι του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα κόμματα δεν φαίνονται διατεθειμένα να «τσιμπήσουν» και να πέσουν στην παγίδα της συναίνεσης των λίγων θετικών διατάξεων που εισάγει το νομοσχέδιο, όπως οι γονικές άδειες και στον πατέρα.  

Ποιος είναι ο προοδευτικός

Η σύγκρουση αναμένεται να πάρει χαρακτήρα βαθιά πολιτικό με μήλο της έριδος το ποιος είναι αυτός που εκφράζει την πρόοδο και ποιος γυρνά στο χθες.

  • Το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα ακούστηκε από τον Υπουργό Εργασίας και τις δυο ημέρες που το νομοσχέδιο συζητείται στην Βουλή με τον Κωστή Χατζηδάκη να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με στόχο να χαϊδέψει τους «εργατοπατέρες» ώστε να μην διαταραχθούν τα προνόμιά τους. Αυτό πρακτικά είναι πισωγύρισμα όπως σημειώνει καθώς η αναχρονιστική αυτή λογική της Κουμουνδούρου δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων για την ανάγκη να ρυθμιστούν υπαρκτά προβλήματα στη ζωή των εργαζομένων. Και αυτό συνιστά πρόοδο αναμένεται να πει και ο κ. Μητσοτάκης.
  • Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει λόγο για αντεργατικές ρυθμίσεις που δεν είχαν τολμήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις να φέρουν ούτε στην εποχή των μνημονίων και για αλλαγές που είναι τόσο φρέσκιες όσο οι πολιτικές τη Θάτσερ και της σχολής του ΔΝΤ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν να μιλούν για βαθιά συντηρητική επιλογή και πολλοί είναι εκείνοι που δεν πέφτουν από τα σύννεφα για τις επιλογές της ΝΔ η οποία όπως σημειώνουν δεν φέρνει κάτι έξω από την φιλοσοφία της αλλά και το πολιτικό της πρόγραμμα.

Μάλιστα όπως σημείωνε έμπειρο στέλεχος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όλα όσα προβλέπει το «έκτρωμα του κ. Χατζηδάκη» είναι και καθαρή επιλογή της ΝΔ και μάλιστα όπως πρόσθετε «όλα αυτά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά τα είχε περιγράψει με άλλα λόγια προεκλογικά».

Πάνω σε αυτή τη βάση θα δοθεί η βασική μάχη μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα για το ποιος είναι ο πραγματικά προοδευτικός και από αυτή τη βάση θα εκκινήσει και η γενικότερη σχεδόν εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση που θα έχουν οι αρχηγοί στην ολομέλεια.

Πανδημία και δάνεια

Το κλίμα πάντως που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες τόσο στους δρόμους με τις μεγάλες συγκεντρώσεις όσο και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι θετικό για τον κ. Τσίπρα.

  • Όλα λειτούργησαν υπερ του σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με το «ξεστοκάρισμα» να αποτελεί την τελευταία αναπάντεχη δικαίωση για τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη φορά για τα εμβόλια της ASTRAZENCA που χορηγήθηκαν αποκλειστικά στους 30άρηδες.

Τα επιχειρήματα μάλιστα που ακούστηκαν από τους λίγους γαλάζιους Βουλευτές που κλήθηκαν να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα δυσαρέσκειας όπως το ότι οι υπερωρίες θα μειώσουν τον όγκο των μετακινήσεων.

  • Το εργασιακό νομοσχέδιο που πυροδότησε ένα απεργιακό μπαράζ στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελούν εκρηκτικό μίγμα και αναπόφευκτα τώρα που όλα πλέον συνδέονται ο κ. Τσίπρας θα φέρει τη συζήτηση και στο ζήτημα της παρατεταμένης απουσίας του κ. Μητσοτάκης για πέντε Παρασκευές από την ώρα του Πρωθυπουργού τόσο για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια όσο και για τα δάνεια της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρά για το γεγονός ότι κρύφτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον από τη μια για το γεγονός ότι φέρνει νέα βάρη στους εργαζόμενους και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά την ώρα που το κόμμα του αποδεικνύεται στρατηγικός κακοπληρωτής των δανείων του.

Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται ν ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα σε αυτή τη συζήτηση και θα επιμείνει σε θετική ατζέντα και στα αισιόδοξα νούμερα από το μέτωπο της πανδημίας.