Μετωπική: Το περίφημο άρθρο 18 της ελληνογαλλικής συμφωνίας και το άρθρο 31 παράγραφος 2

 Μετωπική: Το περίφημο άρθρο 18 της ελληνογαλλικής συμφωνίας και το άρθρο 31 παράγραφος 2

Το άρθρο 2 για την αμοιβαία αμυντική συνδρομή της ελληνογαλλικής συμφωνίας η οποία συνόδευσε την αγορά των φρεγατών δεν θα αποκτούσε τόση αξία αν η ίδια η συμφωνία δεν είχε εμπλουτιστεί και με το άρθρο 18. Η Συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας εξελίχθηκε σε μια παραδοξότητα. Η Ελλάδα να πληρώνει σε έναν εταίρο της περισσότερα από 7δισ.€ και την ίδια στιγμή να συμφωνεί να στέλνει και στρατιώτες της σε πολεμικές αποστολές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά της.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Στο ΣΥΡΙΖΑ μόνο ικανοποιημένοι αισθάνονται από την εξέλιξη της συζήτησης στην ολομέλεια. Ο κ. Τσίπρας σημειώνουν οι συνεργάτες του κατάφερε να χαλάσει το πανηγυρικό κλίμα που επιχείρησε να προσδώσει στη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για ιστορική συμφωνία με τον ισχυρότερο στρατό της ΕΕ και τη μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης η οποία θα συνδράμει την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία «αν χρειαστεί και εν όπλεις».

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ουσιαστικά χειριστεί το σύνολο σχεδόν των αμυντικών συμφωνιών και διαπραγματεύσεων για εξοπλισμούς στόχευσε κατευθείαν στην καρδιά του ζητήματος.

Το ζήτημα της ασάφειας για το αν γαλλική στρατιωτική συνδρομή σημαίνει και παρέμβαση πέραν των 6ν.μ. που είναι σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα και το δόγμα Γεραπετρίτη για την ελληνική κυριαρχία στη Θάλασσα του ανατολικού Αιγαίου και της Μεσογείου ήταν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  η μια όψη της αντίφασης στην οποία περιέπεσε ο κ. Μητσοτάκης και στην οποία δεν απάντησε ο Πρωθυπουργός ρωτώντας αν ίσχυε το καλοκαίρι του 2020 η συμφωνία η Γαλλία θα βρισκόταν επι του πεδίου των ερευνών του Ορούτς Ρέις που είχε φτάσει στα 6,5νμ από το Καστελόριζο.

Χωρίς συναίνεση

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται οτι έκανε και ένα λάθος από την αρχή της συζήτησης και δεν ήταν άλλο ότι ενώ από την αρχή της ομιλίας του επιχείρησε να αναδείξει την μεγάλη επιτυχία της συμφωνίας με τη Γαλλία σε πανηγυρικό τόνο εμφανιζόμενος και απολύτως βέβαιος για την ορθότητά της σε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα την ίδια στιγμή έδειξε και την αγωνία του αυτή να τύχει της αποδοχής και του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Κι αν η συμφωνία με τη Γαλλία ήταν τόσο σπουδαία προς τι η αγωνία να την ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνταν πολλοί.

Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ανέδειξε το ζήτημα θίγοντας την αγωνία που έβγαλε ο κ. Μητσοτάκης για το εξοπλιστικό ράλι στο οποίο επιδίδεται η χώρα λέγοντας ότι «όλα αυτά τα προωθείτε χωρίς μια συντεταγμένη θεσμική διαδικασία προγραμματισμού και προτεραιοποίησης και με μια αγωνία, κύριε Μητσοτάκη, να προλάβετε να καλύψετε εσείς όσο ακόμη θα είστε στα έδρανα της διακυβέρνησης του τόπου τις πιθανές συμφωνίες για όλον τον εξοπλιστικό ορίζοντα των επόμενων δεκαετιών. Γιατί αυτή η βιασύνη;». 

  • «Δεν συναινούμε στο λάθος» είπε τουλάχιστον τρεις φορές στις τοποθετήσεις του ο κ. Τσίπρας επιστρέφοντας στον κ. Μητσοτάκη τις αιχμές ακόμη και για αντεθνική στάση κατηγορώντας τον για κίβδηλο πατριωτισμό θυμίζοντας τη στάση ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία ακόμη δεν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην αποδοχή της στα ευρωπαϊκά συμβούλια και το εσωτερικό του κόμματός του με τα μνημόνια της συμφωνίας να μην έρχονται στη Βουλή «υπο το φόβο των κάθε λογής Μπογδάνων στην ΚΟ της ΝΔ».

Όμως η αλλαγή του αμυντικού δόγματος και της εξωτερικής πολιτικής από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα ανατρέπεται σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει τη σκυτάλη της κριτικής και η Φώφη Γεννηματά ασκώντας και εκείνη σκληρή κριτική για το γεγονός ότι η αμοιβαία συνδρομή αφήνει σοβαρά κενά στο τι μπορεί να σημαίνει γαλλική στρατιωτική συνδρομή στο θαλάσσιο θέατρο των τουρκικών προκλήσεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Αμηχανία και εκνευρισμός

Ο εκνευρισμός πάντως της κυβερνητικής πτέρυγας έγινε εμφανής στο κλείσιμο της συζήτησης όταν ο κ. Μητσοτάκης καλούσε επίμονα τον κ. Τσίπρα να του απαντήσει στο ερώτημα για το αν θα αλλάξει τη συμφωνία και ιδιαίτερα στο άρθρο 18 που προβλέπει την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην περιοχή του Σαχέλ οπου μαίνεται μια μακρά σύγκρουση των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής με την ισλαμική τρομοκρατία και οπου επιχειρούν ήδη Γάλλοι, Τούρκοι και Ρώσοι μισθοφόροι.

  • «Το άρθρο 31 παράγραφος 2 λέει ότι η παρούσα Συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή εγγράφως κοινή συμφωνία δύο μερών» απάντησε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό ο οποίος είχε αφήσει εκτός νωρίτερα τη δεύτερη παράγραφο.

«Με δική μας ευθύνη οι Έλληνες στρατιώτες θα πολεμούν για να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας όχι στην Αφρική, όχι έξω από τη χώρα, όχι υπό τις διαταγές άλλων δυνάμεων!» σημείωνε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας για το κορυφαίο ζήτημα της διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνογαλλική συμφωνία για την οποία μάλιστα νωρίτερα είχε ασκήσει σφοδρότατη κριτική γιατί ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγή του δόγματος εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας. «Στα πόσα φέρετρα θα σταματήσετε να στέλνετε Έλληνες στο Σαχελ» ήταν νωρίτερα και μομφή που άσκησε στον κ. Μητσοτάκη για το άρθρο 18.

Ο εκνευρισμός σημειώνουν από την Κουμουνδούρου ήταν τέτοιος στη ΝΔ που στελέχη της ΝΔ έφτασαν να εμπλέκουν και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ επιχειρήθηκε να χρεωθεί ο πρώην Υπουργός Οικονομικών συμφωνία με την Τουρκία κατά τα πρότυπα της Συμφωνίας των Πρεσπών έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και χωρίς προσφυγή στη Χάγη.

«Παρατηρώ μεγάλη αμηχανία και άγχος στους κόλπους της ΝΔ τη μέρα που έφεραν μια κατ’ αυτούς «Ιστορική Συμφωνία» έγραφε σε ανακοίνωσή του ο Τσακαλώτος για να συμπληρώσει «πως αλλιώς να εξηγήσω ότι διαστρεβλώνουν κάθε αναφορά στην εξωτερική πολιτική».

Σχετικά Άρθρα