Μετωπική για το ΕΣΥ – Γκάγκα: Ελάχιστα νοσοκομεία έχουν αναστείλει λειτουργίες – Θύελλα από ΠΟΕΔΗΝ, ΙΣΑ, ΟΕΝΓΕ – Σκληρή ανακοίνωση από ΣΥΡΙΖΑ

 Μετωπική για το ΕΣΥ – Γκάγκα: Ελάχιστα νοσοκομεία έχουν αναστείλει λειτουργίες – Θύελλα από ΠΟΕΔΗΝ, ΙΣΑ, ΟΕΝΓΕ – Σκληρή ανακοίνωση από ΣΥΡΙΖΑ

«Μας προβληματίζει, γενικά, όλους η πίεση στο σύστημα υγείας και η κούραση όλων των ανθρώπων που δουλεύουν στο σύστημα υγείας δυο χρόνια τώρα με όλα τα περιστατικά Covid που είναι πολλά, με περισσότερους από 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια».

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Αυτό σχολίασε, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας, ερωτώμενη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εάν υπάρχει προβληματισμός από την παρατεταμένη πίεση στο σύστημα υγείας για τις άλλες ασθένειες.

«Δεν έχει γίνει μονοθεματικό το ΕΣΥ», τόνισε, δίνοντας κάποια αριθμητικά στοιχεία:  «Στην 3η και στην 4η ΥΠΕ, στη Μακεδονία και τη Θράκη, που είναι οι κατ΄ εξοχήν πληγείσες από τον κορονοϊό, λιγότερο από το 25% των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν είναι περιστατικά Covid και 75 είναι περιστατικά μη Covid. Αυτά σε μια περίοδο πανδημίας.

Ελάχιστα νοσοκομεία έχει χρειαστεί να αναστείλουν λειτουργίεςΚάποια μειώνουν λίγο, αλλά δεν έγινε ποτέ το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δηλαδή είναι 2-3 νοσοκομεία που έκλεισαν σε σημαντικό βαθμό τα χειρουργεία τους και σε αυτά τα νοσοκομεία δώσαμε το δικαίωμα να φύγουν οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να πληρώσει ο άρρωστος, και να γίνουν τα χειρουργεία εκεί.

Σίγουρα, επιβαρύνει το σύστημα, όπως το επιβαρύνει σε όλες τις χώρες. Επειδή περιοδεύω δυο-τρεις μέρες στην Ηλεία, στην Αχαΐα και στην Κορινθία, πρέπει να σας πω ότι με πολύ υπερηφάνια μου είπαν σε όλα τα νοσοκομεία ότι δεν έχουν γίνει μονοθεματικά. Ότι εξακολουθούν να λειτουργούν, έχει γίνει αναστολή μιας τράπεζας χειρουργείου, δηλαδή από τις 5 στις 4, από τις 8 ή από τις 7 στις 6, αλλά δεν έχει γίνει πουθενά το ΕΣΥ μονοθεματικό.

Είναι, όμως, σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι να μην υπάρχει αυτή η πίεση γιατί η πίεση κουράζει πάρα πολύ και πιέζει το προσωπικό και βέβαια το εξαντλεί. Άρα, είναι σημαντικό να προσέξουμε, νομίζω ότι είμαστε κοντά, αλλά πρέπει να προσέξουμε για λίγες εβδομάδες ακόμα».

Άλλη άποψη έχουν οι υγειονομικοί

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι με την αναπληρώτρια υπουργό δε φαίνεται να συμφωνούν εκπρόσωποι των υγειονομικών (του ΙΣΑ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και άλλων φορέων), που αντιδρούν από τη μετατροπή γενικών νοσοκομείων (όπως το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ), σε δομές αποκλειστικά για περιστατικά Covid.

Ήδη από το Νοέμβριο, με την έξαρση της πανδημίας στη Βόρειο Ελλάδα, μετατράπηκαν σταδιακά, τα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος» και «Άγιος Δημήτριος», της Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία Covid, ενώ οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ και του Παίδων Πεντέλης (που δεν έγινε μεν νοσοκομείο Covid αλλά αναστάλθηκαν οι εφημερίες του για να γίνει εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά) ήταν πολλές με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να αποστέλλει επιστολή-ψήφισμα στον υπουργό Υγείας, Αθ. Πλεύρη, κατόπιν της ομόφωνης σύμφωνης γνώμης όλων των παρατάξεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ, για να αρθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.
Το ίδιο έπραξε και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής (ΠΕΣΥ), στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης του, εκδίδοντας ψήφισμα με το οποίο καλεί το υπουργείο Υγείας να επαναφέρει στην κανονική του λειτουργία το Γ/Ν Παίδων Πεντέλης, καθώς και να αποκαταστήσει άμεσα τη λειτουργία όλων των τμημάτων ζωτικής σημασίας Γ/Ν Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ.

Κάλεσμα Ξανθού για συμμετοχή στα συλλαλητήρια για την υπεράσπιση του ΕΣΥ

«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποί του δίνουν αυτή την περίοδο μια άνιση μάχη με την πανδημία, σε συνθήκες αποδιοργάνωσης των νοσοκομείων και εξουθένωσης του προσωπικού, με λιγότερες δυνάμεις, με μια κυβέρνηση που έχει αφήσει το ΕΣΥ χωρίς την παραμικρή στήριξη. Και, κυρίως, με μια κυβέρνηση που ανοικτά δηλώνει πως στόχος της είναι η απαξίωση και συρρίκνωση δημόσιων δομών υγείας για να υλοποιηθεί  το σχέδιο των ΣΔΙΤ και της ιδιωτικοποίησης των «φιλέτων» του ΕΣΥ», τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση-κάλεσμα ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός.

«Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και η εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών υγείας, είναι ξεκάθαρα πλέον πίσω από κάθε κυβερνητική απόφαση. Και με το σχέδιό της για το «Νέο ΕΣΥ», η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας επιχειρούν να δώσουν τη «χαριστική βολή» στη δημόσια περίθαλψη. Απέναντι σ’ αυτή την «ανθυγιεινή» και αντικοινωνική στρατηγική, η μόνη απάντηση είναι ένα ισχυρό υγειονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα υπερασπιστεί το ΕΣΥ, τις δομές και το προσωπικό του», συνεχίζει ο κ. Ξανθός και καλεί «τους εργαζόμενους  του ΕΣΥ, τους Συλλόγους των ασθενών, τις τοπικές κοινωνίες, όλους τους πολίτες που αντιλαμβάνονται την αξία των δημόσιων δομών υγείας, να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που διοργανώνουν φορείς των υγειονομικών και της κοινωνίας».Η «επιλεκτική» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην πανδημία

Να σημειωθεί τέλος, ότι δεν είναι λίγες οι φωνές των υγειονομικών από όλη τη χώρα, ανεξάρτητα από συνδικαλιστικούς χρωματισμούς, που κάνουν λόγο για «επιλεκτική» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην πανδημία, καθώς ο ιδιωτικός τομέας που επιτάχθηκε, νοσηλεύει μόνο ήπια περιστατικά στα μισά κρεβάτια από το σύνολο των επιταγμένων, αν και αποζημιώνεται από το ελληνικό δημόσιο για το σύνολο των επιταγμένων κλινών.

Παναγιώτης Δρίβας