• 15 Απριλίου, 2021

Μετωπική για την επίταξη: Έτοιμη η λίστα των 150 γιατρών – Αντιπροτείνουν μόνιμες προσλήψεις – Πατούλης: Απαντούμε με συστράτευση

 Μετωπική για την επίταξη: Έτοιμη η λίστα των 150 γιατρών – Αντιπροτείνουν μόνιμες προσλήψεις – Πατούλης: Απαντούμε με συστράτευση

Σε μετωπική σύγκρουση με τους ιδιώτες γιατρούς οδηγείται η κυβέρνηση καθώς όπως όλα δείχνουν η επίταξη είναι προ των πυλών, μετά την σχεδόν προαναγγελία από τον πρωθυπουργό αλλά και από την άκαρπη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους προέδρους των ιατρικών Συλλόγων.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το ΕΣΥ, σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

  • «Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα το Σάββατο η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλη της χώρας οδηγήθηκε σε «ναυάγιο» αφού έληξε χωρίς συμφωνία.

Ο υπουργός δεν πήρε τις επιθυμητές απαντήσεις στην έκκλησή του για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενώ το τελεσίγραφο του προς του ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ είχε ήδη λήξει από την Παρασκευή.

Ο κ. Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό την Τετάρτη, είχε ζητήσει συνεισφορά τουλάχιστον 200 γιατρών προειδοποιώντας πως αν δεν υπήρχε ανταπόκριση θα ζητούσε από τον πρωθυπουργό επίταξη των υπηρεσιών τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί περίπου 50 ιδιώτες γιατροί – μέλη του ΙΣΑ για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι ιατρικοί Σύλλογοι αντιπρότειναν να προσληφθούν άμεσα γιατροί που έχουν ήδη κάνει αίτηση στο ΕΣΥ ή γιατροί προς ειδίκευση, το Υπουργείο όμως απαντά ότι κάτι τέτοιο θα είναι χρονοβόρο.

Οι ιδιώτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί και όσοι εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και διαθέτουν και ιατρεία λένε ότι δεν θέλουν να αφήσουν τις θέσεις τους. Το σκεπτικό τους είναι ότι ήδη συνδράμουν στην προσπάθεια καθώς ιδιωτικά νοσοκομεία ήδη περιθάλπουν covid και non covid περιστατικά. Όσοι δεν συνεργάζονται με ιδιωτικά νοσοκομεία θυμίζουν ότι βοηθούν με τα περιστατικά που ήδη παρακολουθούν, ενώ όλοι τονίζουν πως δεν μπορούν να αφήσουν επί ένα μήνα ακάλυπτους τους δικούς τους ασθενείς.

Αντιπροτάθηκε από την πλευρά τους 4ωρη απασχόληση χωρίς αποζημίωση, κάτι που ωστόσο δεν απαντήθηκε από την κυβερνητική πλευρά.

Από την πλευρά του το Υπουργείο ζητά πλήρως μάχιμο και ευέλικτο προσωπικό 150 γιατρών για κάλυψη των αναγκών όπου προκύπτουν, οπότε φαίνεται να κινείται προς επίταξη 150 γιατρών μέσω λίστας.

Η συγκεκριμένη λίστα εφόσον αποφασισθεί θα καταρτιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, μέχρι Δευτέρα ή Τρίτη το αργότερο, και η οποία δεν θα περιλαμβάνει για λόγους ασφαλείας επαγγελματίες άνω των 65 ετών.

Πάντως το τεταμένο κλίμα μεταξύ γιατρών και υπουργείου, αντανακλάται και στη δήλωση Κικίλια μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.

  • «Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση» υπογραμμίζει σε δήλωσή του από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως δεν είναι η ώρα για οξύτητες και εσωστρέφεια αλλά για συσπείρωση ενάντια στον «κοινό εχθρό».

  • «Ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα» σημειώνει.

Ακόμη, ξεκαθαρίζει πως ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. «Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές» αναφέρει.

Την ίδια ώρα ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ με 672 διασωληνωμένους σημειώθηκε το Σάββατο στη χώρα μας, αποτυπώνοντας την άνιση μάχη που δίνουν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα κρούσματα, την ίδια ώρα έφτασαν τα 2.535 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ενώ καταγράφηκαν ακόμη 60 θάνατοι.

Η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid είναι κάθε μέρα στο 100%, με διασωληνωμένους ασθενείς σε θαλάμους να περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι στην εντατική.

  • «Είχαμε φθάσει τους 120 διασωληνωμένους σε απλές κλίνες μέχρι να απορροφηθούν στις ΜΕΘ….3.000 ασθενείς σε απλές κλίνες, ένα ποσοστό είναι αναμενόμενο να διασωληνωθεί» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη στην ΕΡΤ.

Χαρακτηριστικό της πίεσης και η κατάσταση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, όπως το «Γεννηματάς» που εφημέρευε το Σάββατο και έχει και τις 16 ΜΕΘ Covid κλίνες του γεμάτες.

  • «Οι εφημερίες βγαίνουν γιατί το προσωπικό δίνει παραπάνω από όσα μπορεί», δήλωσε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας «Γ.Γεννηματάς», Δημοσθένης Τσούτσος.