• 16 Ιανουαρίου, 2022

#VipΜΕΘ: Επιμένει η ΠΟΕΔΗΝ με αναφορά στον Άρειο Πάγο – Τι απαντά ο Γιαννάκος

 #VipΜΕΘ: Επιμένει η ΠΟΕΔΗΝ με αναφορά στον Άρειο Πάγο – Τι απαντά ο Γιαννάκος

Ο Μιχάλης Γιαννάκος δέχθηκε απανωτά πυρά για τις δηλώσεις του για VIP ΜΕΘ, δηλώσεις που προκάλεσαν την προσφυγή Πλεύρη στη δικαιοσύνη, όσο και την αυτεπάγγελτη έρευνα που διατάχθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθήνας για την διερεύνηση πιθανών αξιόποινων πράξεων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ απάντησε από τη Θεσσαλονίκη το πρωί της Παρασκευής. Επέμεινε ότι υπάρχουν άδειες ΜΕΘ, που προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου κι ενώ δεν έκανε άμεση αναφορά στις VIP ΜΕΘ είπε ότι ο απλός λαός δεν βρίσκει εύκολα κρεβάτι και πολλοί εξ αυτών πεθαίνουν περιμένοντας σε απλές κλίνες. Είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πάνω από 100 ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και δεν βρίσκουν κρεβάτι.

«Δύο χρόνια μετά ο κορονοϊός κατατρώει 100 ανθρώπους την ημέρα. Οι νεκροθάλαμοι στα νοσοκομεία είναι φίσκα. Εχουμε εξαντλημένο προσωπικό μέχρι που καλύπτει τρύπες παντού δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες. Εχουμε 7.000 αναστολές και 2.000 συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώθηκαν.

Πάνω από 100 συνάνθρωποί μας είναι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης εφημέρευε σήμερα ως τις 8, και ήταν κάπως καλύτερη η εφημερία. Εχουν εισαχθεί 40 περιστατικά, 20 ύποπτα. Κάνουν και κάτι καλό οι καταγγελίες μας, γιατί κινούνται και τα χειρουργεία και κάποιοι ασθενείς μεταφέρονται σε θαλάμους. Εξι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στους θαλάμους, κάποιοι πολλές ημέρες περιμένοντας ΜΕΘ.

Σήμερα πάνω από 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Θα έπρεπε για κάθε θάνατο να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία για αξιόποινες πράξεις.

Ο ασθενής που χρήζει νοσηλείας στη ΜΕΘ έχει προτεραιότητα. Κάθε μέρα εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου πάνω από 40 κρεβάτια κενά, και το υπουργείο λέει ότι έχουμε πληρότητα 98%. Εχουμε ασθενείς που περιμένουν 10-15 μέρες για να μπουν σε ΜΕΘ και πολλοί χάνουν τη ζωή τους.

Εχουμε 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ ακόμα. Το σύστημα διαπράττει αδικήματα και η εισαγγελία πρέπει να τα ερευνήσει. Τη Δευτέρα θα καταθέσουμε αναφορά στην εισαγγελέα για να ερευνηθεί το θέμα και να βρίσκει εύκολα ΜΕΘ ο απλός λαός κι όχι να είναι σε απλούς θαλάμους δίνοντας μάχη για τη ζωή του» είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, συντάσσει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ με τη νομική σύμβουλό της.

Να διερευνηθεί αν τηρείται σειρά προτεραιότητας

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ότι με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού.

«Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ» σημειώνει.

Παράλληλα ρωτά: « Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;

Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους.

Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν.

Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Η πλευρά του Υπουργείου Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη  ο υπουργός Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφορά «αξιόποινων πράξεων κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου και παντός υπευθύνου που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις, για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς».

«Πλέον, όσοι διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν, καθώς προκλητικά συκοφαντούν ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας», επισήμανε το υπουργείο Υγείας.

Στην αναφορά, την οποία συντάσσει τώρα η νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας, ζητείται να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.