• 26 Ιουλίου, 2021

Μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ/Παυλάκης: Κακώς βγήκαν οι μάσκες

 Μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ/Παυλάκης: Κακώς βγήκαν οι μάσκες

Κάθετα αντίθετος με τη χαλαρότητα των μέτρων προστασίας απέναντι στο κοροναϊό που αποφάσισε η κυβέρνηση εμφανίστηκε ο ερευνητής, επικεφαλής τμήματος εμβολίων Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο «κακώς βγήκαν οι μάσκες» και επισήμανε ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι πολύ επικίνδυνο και «δεν υπάρχει τρόπος να το σταματήσουμε, εκτός από κλείσιμο», δηλαδή, από lockdown.

  • «Μπορεί να γίνει πολύ τραγικό γιατί επεκτείνεται στις νεότερες ηλικίες, μολύνει παιδιά. Έχει τεράστιο ιικό φορτίο. Τις επόμενες μέρες και μήνες θα δείτε συνεχείς υπερμεταδόσεις. Αντί να βλέπετε ένα – δύο κρούσματα θα βλέπετε όλη την οικογένεια», προειδοποίησε ο γιατρός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, υπογραμμίζοντας ότι χρειαζόμαστε να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού για να «μπλοκάρουμε» τον ιό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα, με το βρετανικό ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε και τώρα με τη μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έξι με επτά άτομα.