• 13 Απριλίου, 2021

Μεταλλάξεις: Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί για την άνοιξη και το καλοκαίρι

 Μεταλλάξεις: Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί για την άνοιξη και το καλοκαίρι

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταδοτικότερες μεταλλάξεις του κοροναϊού κρούουν οι ειδικοί. Όπως επισημαίνουν, η εξάπλωση των μεταλλαξεων ενδέχεται να αποδυναμώσει τις αναμενόμενες την άνοιξη και το καλοκαίρι θετικές εποχικές επιπτώσεις και να μην υπάρξει η αναμενόμενη επιβράδυνση της πανδημίας.

«Παράγοντες όπως οι υπεριώδεις ακτίνες και οι υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς και το να βρίσκεται κανείς συχνότερα σε εξωτερικούς χώρους κατά τις θερμότερες εποχές, βοηθούν στην επιβράδυνση της συχνότητας μόλυνσης», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Ουλφ Ντίτμερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Έσσεν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Αυτό το πλεονέκτημα θα μπορούσε τώρα – και αυτό είναι το επικίνδυνο – να εξανεμιστεί από τις μεταλλάξεις. Γνωρίζουμε για τους κοροναϊούς ότι η τιμή R, δηλαδή ο ρυθμός αναπαραγωγής τους, μειώνεται σημαντικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, λόγω αυτών των παραγόντων, δηλαδή έχουμε μείωση κατά 0,5 τουλάχιστον της τιμής αυτής, ίσως και ακόμη περισσότερο. Και αυτό είναι ήδη αρκετά πολύ» είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ωστόσο, λόγω της πιο εύκολα διαδιδόμενης παραλλαγής B.1.1.7 του κοροναϊού, οι εποχικές επιδράσεις ενδέχεται να μην επαρκούν για να πέσει μακροπρόθεσμα η τιμή R κάτω από το όριο του 1, κάτω από το οποίο επιβραδύνεται η πανδημία» εξήγησε ο Ντίτμερ.