• 7 Δεκεμβρίου, 2021

Μετά την “γκάφα” και τις αντιδράσεις για τον τουρισμό έρχονται οι έξυπνες διακοπές

 Μετά την “γκάφα” και τις αντιδράσεις για τον τουρισμό έρχονται οι έξυπνες διακοπές

Στροφή 180ο έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσον αφορά το θέμα των καλοκαιρινών διακοπών κι ενώ η Ευρώπη δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία του κοροναϊού. Η αξιωματούχος της Ε.Ε. είχε προτρέψει τους Ευρωπαίους να μην προβούν στο κλείσιμο των θερινών διακοπών τους, τονίζοντας παράλληλα πως όσοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας, δικαιούνται πλήρη επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει.

«Συμβουλεύω να περιμένει κανείς για τέτοια σχέδια. Δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη «Bild».

Ωστόσο, σήμερα, εμφανίστηκε σαφώς πιο αισιόδοξη, λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι θα βρουν «έξυπνες λύσεις» που θα τους επιτρέψουν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι, παρά την πανδημία.

«Νομίζω ότι θα βρούμε έξυπνες λύσεις για καλοκαιρινές διακοπές. Ίσως λίγο διαφορετικές, με μέτρα υγιεινής, με λίγο παραπάνω κοινωνική απόσταση. Όμως, είναι εντυπωσιακό να καταλαβαίνουμε πως θα βρούμε λύσεις», δήλωσε στην Expresso Sunday.

Επίσης, δήλωσε πως «είναι καλό» οι χώρες της Ε.Ε. να αρχίζουν την άρση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο συνέστησε προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν «με προσοχή, βήμα προς βήμα και πάντα με επαγρύπνηση».

Τέλος, σημείωσε πως «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα είναι οι επόμενοι μήνες, αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι αρχίζουμε να μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό».

Ο τουρισμός στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνεισφέρει ένα σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ. Στην Ελλάδα φτάνει το 25%.

Οι «έξυπνες λύσεις» αποτελούν αντικείμενο έρευνας και για τον ελληνικό τουρισμό όπως δήλωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου αναφέρθηκε σε ένα ευρωπαϊκό ή διεθνές «διαβατήριο» που θα αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος επιβάτης υπεβλήθη σε τεστ για κορωνοϊό και βρέθηκε αρνητικός ή σε τεστ αντισωμάτων κ.λπ.