• 6 Ιουλίου, 2020

Μετά τιμής Δημάκης Βασίλειος… Ιδιόχειρο σημείωμα σε όσους του συμπαραστάθηκαν (εικόνα)

 Μετά τιμής Δημάκης Βασίλειος… Ιδιόχειρο σημείωμα σε όσους του συμπαραστάθηκαν (εικόνα)

Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών έκανε δεκτό το αίτημα του κρατούμενου και έδωσε τέλος στο αδιέξοδο που δημιούργησε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

«Ο Βασίλης ήπιε νερό στο κελί του», γνωστοποίησε ο συνήγορός του Θανάσης Καμπαγιάννης, που κατέβαλε κάθε προσπάθεια κόντρα στην εκδικητική στάση με την οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντιμετώπιζε έναν κρατούμενο που αποτελεί υπόδειγμα σωφρονισμού. Η είδηση προκάλεσε ανακούφιση σε χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι αγωνιούσαν για την κατάσταση της υγείας του υπότροφου φοιτητή που είχε εξωθηθεί στην τρίτη απεργία πείνας και δίψας.

Οι συγκρατούμενοι του Βασίλη τον υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς έξω από το κελί του, το οποίο κανείς δεν διεκδίκησε από σεβασμό στον αγώνα του, και οι συμφοιτητές του θα τον ξαναδούν σύντομα σε τηλεδιάσκεψη του Πολιτικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. «Σήμερα όλοι είναι νικητές, δεν υπάρχει ηττημένος. Εχουμε μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας, της σοφίας και της σύνεσης, μια νίκη της εκπαίδευσης στη φυλακή», υπογράμμισε (ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5») ο διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών Αυλώνα και πρώην καθηγητής του Δημάκη, Πέτρος Δαμιανός.

Σε παρέμβασή της χθες το πρωί στην ΕΡΤ η κυρία Νικολάου ρωτήθηκε για την ανακοίνωση του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, που προειδοποιούσε ότι ο κρατούμενος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του υπουργείου για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ιδιόχειρο σημείωμα του Βασίλη Δημάκη με το οποίο ευχαριστεί τους χιλιάδες πολίτες που στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα του που παρουσιάζει η efsyn.gr

«Ε, εντάξει, οκέι, υπάρχει και δικαιοσύνη από κει και πέρα για να αποκαταστήσει τις αλήθειες. Εγώ προσωπικά και εμείς ως υπουργείο έχουμε βγάλει και δελτία Τύπου που λέμε ακριβώς τι έχει συμβεί», δήλωσε η γενική γραμματέας αλλά λίγο αργότερα αναγκαζόταν να πάρει πίσω ανακοίνωση του υπουργείου που κατηγορούσε τον Δημάκη για ληστείες με τη χρήση Καλάσνικοφ.

«Οσον αφορά στις ένοπλες ληστείες, για τις οποίες έχει καταδικαστεί ο εν λόγω κρατούμενος, διευκρινίζεται ότι έχουν διαπραχθεί με πιστόλι», διευκρίνιζε εκ των υστέρων η γενική γραμματέας που δεν είχε μπει στον κόπο να δει τον πειθαρχικό φάκελο του Δημάκη αλλά υιοθετούσε τον κιτρινισμό του «ληστή με τα Καλάσνικοφ». Ούτε με τον πολυετή αγώνα του Δημάκη για εκπαίδευση είχε ασχοληθεί, γι’ αυτό αναγκαζόταν να διορθώνει ότι δεν σπουδάζει στο Πάντειο, αλλά στο ΕΚΠΑ.

Σε άλλη δήλωσή της, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι ο Δημάκης «επιστρέφει στη δικαστική φυλακή Κορυδαλλού Ι καθώς εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους έγιναν οι μεταγωγές του». Αυτοί οι λόγοι εξέλιπαν από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό η Σοφία Νικολάου παρέκαμψε την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, αποφάσισε μόνη της τη μεταγωγή του κρατούμενου στις φυλακές Γρεβενών και μη μπορώντας να δικαιολογήσει την παράνομη εντολή της, πέταξε το μπαλάκι στο Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών που αποφάνθηκε να γυρίσει στον Κορυδαλλό ο φοιτητής. Και όταν ο Δημάκης μεταφέρθηκε στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, η γ.γ. άφησε να περάσουν δεκατέσσερις μέρες και ο κρατούμενος να αρχίσει την τρίτη απεργία πείνας και δίψας μέχρι να ανακοινώσει ότι του δίνεται πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Πηγή: efsyn.gr