• 6 Μαρτίου, 2021

Μετά τα Rafale… φρεγάτες 3,5 δισ. – Τι αποκάλυψε η Φλοράνς Παρλύ

 Μετά τα Rafale… φρεγάτες 3,5 δισ. – Τι αποκάλυψε η Φλοράνς Παρλύ

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται και επίσημα μια νέα γαλλική πρόταση για 4 πλοία.

Αναλυτικότερα, η πρόταση αφορά 2 φρεγάτες, με αεράμυνα περιοχής, δηλαδή με την διαμόρφωση Belh@rra που έχει χτιστεί με τις προδιαγραφές του πολεμικού ναυτικού και δύο φρεγάτες  πολλαπλών ρόλων FDI.

Το συνολικό κόστος θα είναι 3.5 δισ.  Για τα πλοία και περίπου 1,5 δισ. Για οπλισμούς και την συντήρηση τους.

Επιπλέον η Ελλάδα θέτει ως προυπόθεση της 3 από τα 4 αυτά πλοία να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα θέλει ταυτόχρονα πλοίο ενδιάμεση λύσης και σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πρόταση κάνει λόγο για 2 φρεγάτες La Fayette, οι οποίες πριν μας δοθούν θα εκσυγχρονιστούν και φαίνεται πως καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες που έχει σε αυτή τη φάση η χώρα μας.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα ζητά τον εκσυγχρονισμό των 4 Μέκο, των φρεγατών που βρίσκονταν στην Ανατολική Μεσόγειο, όλο αυτό το διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα αξιολογηθεί αναλυτικά μόλις έρθει στα χέρια των Ελλήνων επιτελών σε κάθε περίπτωση πάντως το 2021 φαίνεται πως θα είναι «χρονιά πολεμικού ναυτικού» με τις όποιες πρωτοβουλίες να αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων μηνών.