Μετά φόβου… ανοίγουν 110 από τα 19000 εποχικά – Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα

 Μετά φόβου… ανοίγουν 110 από τα 19000 εποχικά – Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα

Η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική. Οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς, χαρακτηρίζουν «μικρή» την υποχώρηση της πίεσης στο ΕΣΥ. Από τους 3.983 ασθενείς, οι 618 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 603 σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωλήνωση).

Στους 2.902 συνολικούς θανάτους ασθενών από Covid που ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (5/12) ο ΕΟΔΥ, προστέθηκαν ακόμη 12 θάνατοι συνανθρώπων μας μέχρι το βράδυ, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο Covid να φτάνει πλέον τα 2.914 περιστατικά, δηλαδή σχεδόν 3.000 ανθρώπινες ψυχές χάθηκαν από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα.

Η μείωση του δείκτη θετικότητας (ποσοστό που προκύπτει από θετικά κρούσματα, ανά συνολικό αριθμό τεστ στον πληθυσμό) στο 7,6% -από το 10,35 της δεύτερης εβδομάδας του Νοεμβρίου- είναι ένα θετικό δείγμα, αν και απέχει ακόμη από το 4% που είναι το ασφαλές όριο που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, η μείωση στα κρούσματα θα αργήσει πολύ να αποτυπωθεί και στις εισαγωγές στο ΕΣΥ. Είναι γνωστό, ότι οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις στο σήμερα, αποτυπώνουν την εικόνα της διασποράς πριν από δύο εβδομάδες. Άρα οι ασθενείς που συρρέουν αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία, είναι όσοι νόσησαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δηλαδή κατά τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, όταν δηλαδή η χώρα εισήλθε σε lockdown (με δείκτη θετικότητας 10,35 και 9,6, αντίστοιχα ανά εβδομάδα).

Βόρεια Ελλάδα: Δραματική η κατάσταση

Δραματική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Θεσσαλονίκης, η οποία “βουλιάζει” από τις νοσηλείες ασθενών με Covid. Παρά το γεγονός ότι χθες Σάββατο (5/12) εισήχθησαν 60 νέοι ασθενείς στο σύστημα Υγείας μέσα από τις εφημερίες των νοσοκομείων, δηλαδή κατά 20 λιγότεροι κατά μέσο όρο από την προηγούμενη εβδομάδα, η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις κλινικές νοσηλείας κορονοϊού, συνεχίζεται αμείωτη.

Στις Περιφερειακές Ενότητες της βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας έχουν εντοπιστεί αυτή τη στιγμή, 4.375 ενεργά κρούσματα από τα οποία, τα 1297 νοσηλεύονται.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, τα ενεργά κρούσματα και οι νοσηλείες στους επιβαρυμένους νομούς είναι:

  • Γρεβενά: 123 ενεργά κρούσματα, από τα οποία 42 νοσηλεύονται
  • Λάρισα: 873 κρούσματα, από τα οποία 111 νοσηλεύονται
  • Μαγνησία: 402 κρούσματα, από τα οποία 36 νοσηλεύονται
  • Χαλκιδική: 276 κρούσματα, από τα οποία 60 νοσηλεύονται
  • Κιλκίς: 181 κρούσματα, από τα οποία 28 νοσηλεύονται
  • Καρδίτσα: 253 κρούσματα, από τα οποία 44 νοσηλεύονται
  • Σέρρες: 572 κρούσματα, από τα οποία 152 νοσηλεύονται
  • Τρίκαλα: 249 κρούσματα, από τα οποία 39 νοσηλεύονται
  • Καβάλα: 338 κρούσματα, από τα οποία 52 νοσηλεύονται

Το σχέδιο ανοίγματος της αγοράς

Υπό αυτό πρίσμα το όποιο άνοιγμα της αγοράς γίνεται με μεγάλη ανησυχία και… φόβο. Οι όποιες ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα ή το σχέδιο ανοίγματος της αγοράς, αναμένονται στην αρχή της εβδομάδας, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακριβώς το πότε.

Αύριο Δευτέρα ανοίγουν 110 επιχειρήσεις (από τις 19.000 που είναι συνολικά) στη χώρα με εποχικά είδη. Συγκεκριμένα, όσες δραστηριοποιούνται στο:

· Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων και τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47595616.

· Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656702.

· Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656706.

· Και λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών, με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 47656707.

· Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω τέσσερις κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας, μπορούν να πωλούνται και από τις υπεραγορές τροφίμων, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ.

SMS 

Όσον αφορά τη λειτουργία των παραπάνω επιχειρήσεων πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών, οι κανόνες διαμορφώνονται ως εξής:

· Η περίοδος λειτουργίας τους θα είναι τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.

· Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών.

· Ως ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..

· Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

· Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.

· Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.

· Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.

· Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,

· Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Πάντως δεν αναμένεται να ανοίξουν:

· Μπαρ

· κέντρα διασκέδασης

· πολυχώροι ψυχαγωγίας

που θα παραμείνουν κλειστά σε κάθε περίπτωση για όλη την περίοδο των γιορτών, όπως και:

· τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

· θέατρα

· σινεμά

· γκαλερί

· θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

Για τα εστιατόρια, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου δεν προτίθενται να ανοίξουν λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από τους αυστηρούς περιορισμούς, προκρίνεται η λύση της επιδότησης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

«Δύσκολα» μετακινήσεις

Χριστούγεννα με απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό θα ζήσουμε φέτος.

Αυτό κατέστη σαφές μετά και τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης. Περάσαμε δύσκολα όλους αυτούς τους μήνες και το Πάσχα πάλι το γιορτάσαμε μόνο με τις οικογένειές μας και νομίζω το ίδιο θα συμβεί και με τα Χριστούγεννα» είπε απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χαρδαλιάς.

Το ίδιο είχε διευκρινίσει μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είχε πει πως είναι «δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή «χαλαρή» θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια».

Χθες εξάλλου, δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα που ισχύουν στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από αύριο 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00.

Στο συγκεκριμένο ΦΕΚ υπάρχουν όλα τα μέτρα και τα πρόστιμα, αλλά και πως πρέπει να τηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις τόσο στα σουπερ μάρκετ, όσο και κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Παράλληλα περιγράφονται όσα ισχύουν στην εργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και το ωράριο.

Συγκεκριμένα για τον δημόσιο τομέα:

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

Συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης των συλλογικών οργάνων. Κατά τη λειτουργία συλλογικών οργάνων που διενεργούν διαδικασίες στις οποίες προβλέπεται συνέντευξη, αυτή διενεργείται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων χωρίς τη φυσική παρουσία του καλούμενου σε συνέντευξη. Στην περίπτωση αυτή το συλλογικό όργανο ορίζει τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας αναφορικά με την ταυτοπροσωπία του καλούμενου και τη μη υποβοήθησή του από εξωγενείς παράγοντες.

Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.

Στον ιδιωτικό τομέα συνίσταται:

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρούμενης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο παραμένουν σε αναστολή όλες οι επιχειρήσεις εκτός από τα καταστήματα πώλησης καπνικών και ψιλικών προϊόντων, τα οποία λειτουργούν έως τις 20.30. Παράλληλα τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν είκοσι τέσσερις (24) ώρες.

Ακόμη επιτρέπεται:

η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης με κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) κατά την 4η Δεκεμβρίου 2020 αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, ως εξής: α) Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα/ΚΑΔ 47.59.56.16, β) λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων/ΚΑΔ 47.65.67.02, γ) λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά/ΚΑΔ 47.65.67.06, δ) λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κ.λπ./ΚΑΔ 47.65.67.07.

Απαγορεύεται στις επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

Όσον αφορά τις μεταφορές ισχύουν τα εξής:

Oι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης.

Για τις αεροπορικές μεταφορές, ισχύουν οι κανόνες του Παραρτήματος IV το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς σε περιορισμένη συχνότητα διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων, και πάντως με μεγίστη πληρότητα 65% [λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αναβατήρες (τελεφερίκ), όπως επίσης σιδηρόδρομος].

Μέχρι ένας (1) επιβάτης πλέον του οδηγού σε επιβατηγό οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγό ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222). Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Μέχρι δύο (2) άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου BAN οχήματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με την υπ’ αρ. 61512/2900/11.12.2002 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 1548). Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα (4) άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου. Η δυνατότητα του προηγούμενου εδαφίου παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.

Eξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε Ε.Ι.Χ. όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Πληρότητα σε πλοία 50% ή 55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες (συμμόρφωση προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/).

Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του πενήντα τοις εκατό (50%) των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

Παναγιώτης Δρίβας