• 24 Ιουνίου, 2021

Μέση Ανατολή: Νέο μήνυμα Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας

 Μέση Ανατολή: Νέο μήνυμα Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις στη Γάζα, τονίζοντας ότι θέλει να δει σημαντική μείωση στις πυραυλικές επιθέσεις. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι αναμένει, πως θα έχει και νέες επαφές με ηγέτες χωρών της περιοχής για το θέμα αυτό.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε από την πλευρά της, ότι η Αίγυπτος, η Τυνησία και άλλες χώρες μπορούν να παίξουν βραχυπρόθεσμα κάποιον ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ο Μπάιντεν μίλησε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και διαμήνυσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ αμερικανών διπλωμάτων, αξιωματικών του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών με ομολόγους τους στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία και άλλους σχετικά με την αποκλιμάκωση της βίας.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στη συνάντηση του ΟΗΕ την Παρασκευή
Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί σε αίτημα της Νορβηγίας, της Κίνας και της Τυνησίας, για δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, για να συζητήσουν την επιδεινούμενη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινίων μαχητών, ανέφεραν διπλωμάτες.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον ανέφερε τις διπλωματικές προσπάθειες ως τον λόγο της αντίρρησής της, επισημαίνοντας ότι μια συζήτηση στο συμβούλιο δεν θα ήταν παραγωγική, αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή για πιθανή συνάντηση την Τρίτη.