Μέρκελ – Τέλος εποχής: Τι σημαίνει η αλλαγή για την Ελλάδα – Τι θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος για τον ρόλο της

 Μέρκελ – Τέλος εποχής: Τι σημαίνει η αλλαγή για την Ελλάδα – Τι θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος για τον ρόλο της

Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες στη Γερμανία για μια αμφίρροπη – όπως όλα δείχνουν – εκλογική αναμέτρηση, καθώς στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνεται να θέτουν μια ισχυρή πρόκληση στο συντηρητικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ (CDU). Η Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά τις εκλογές, κάτι που καθιστά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Τι σημαίνει όμως μια νέα γερμανική κυβέρνηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις;

Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας και τι πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες πολίτες;

«Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει καταστάσεις που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωση της σταθερότητας και της συνοχής της ΕΕ. Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα που αφορά μόνο τη Γερμανία και την Ελλάδα. Αυτό είναι οι αποζημιώσεις. Ωστόσο, όποια κι αν είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η Γερμανία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις αποζημιώσεις, διότι δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο, το οποίο μπορεί να επικαλούνται άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Σερβία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle.

Σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους της, η Μέρκελ παρέδωσε εδώ και τρία χρόνια την ηγεσία του κόμματός της και παραδίδει μετά απο 16 χρόνια και την Καγκελαρία.

Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά στη Γερμανία που δεν έχει γνωρίσει άλλον καγκελάριο από την “κόρη του πάστορα”, το “κορίτσι του Κολ”, τη “μητερούλα”, τη “μάνατζερ των κρίσεων” όπως την έχουν ονομάσει κατά καιρούς εχθροί και φίλοι. Μια πολιτικό προσγειωμένη και πραγματίστρια, χωρίς όραμα, αλλά και χωρίς αλαζονεία. Δεν υπάρχουν πολλοί πολιτικοί σ’ αυτό το επίπεδο που να ξέρουν πόσο κάνει ένα κιλό πατάτες.

  • Εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια, εκατοντάδες αναλυτές στη Γερμανία, και όχι μόνο, προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν την κληρονομιά τής Μέρκελ. Τι θα μείνει στην Ιστορία από τη δεκαξεάχρονη θητεία της στο τιμόνι της Γερμανίας και στην άτυπη ηγεσία της Ευρώπης, και για ένα διάστημα μάλιστα και του… ελεύθερου κόσμου, όπως της ζήτησε ο Μπάρακ Ομπάμα, όταν τον διαδέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο;

Θα μείνει ως “η καγκελάριος του κλίματος”, αυτή που μετά το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είχε το θάρρος να αποφασίσει το τέλος τής πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία;

  • Εδώ η απάντηση είναι ένα εύκολο “όχι”. Το τέλος τής πυρηνικής ενέργειας το αποφάσισαν οι Πράσινοι με τον Σρέντερ χρόνια πριν. Η Μέρκελ πήρε την απόφαση πίσω για να ανακαλέσει και πάλι μόλις είδε ότι δυστυχήματα γίνονται και στην τεχνολογικά προχωρημένη Ιαπωνία.

Θα μείνει ως η καγκελάριος που έσωσε την Ευρωζώνη;

  • Το πιθανότερο είναι πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κατηγορήσει τη Μέρκελ για την απροθυμία της να δράσει εγκαίρως όταν ξέσπασε η ευρωκρίση, καθώς είχε πάντα στο μυαλό της την επόμενη τοπική εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία. Τις δικές της καθυστερήσεις τις πλήρωσαν οι άνθρωποι στον ευρωπαϊκό Νότο και βεβαίως στην Ελλάδα πάρα πολύ ακριβά. Ίσως να της πιστωθεί, πάντως, το ότι δεν επέτρεψε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους ανθρώπους του στην Bundesbank να φρενάρουν τον Μάριο Ντράγκι όταν είπε ότι “θα κάνει ό,τι χρειαστεί” για να σώσει το ευρώ και άνοιξε τις στρόφιγγες της ΕΚΤ.

Θα μείνει μήπως ως “η καγκελάριος των προσφύγων”;

  • Οι αριστεροί ανά τον κόσμο, οι προοδευτικοί άνθρωποι, αλλά και οι καλοί χριστιανοί σχεδόν αγάπησαν τη Μέρκελ το 2015 όταν είπε ότι “θα τα καταφέρουμε” απέναντι στην πρόκληση του 1 εκατομμυρίου κυρίως Σύρων προσφύγων που έφταναν με τα πόδια στα γερμανικά σύνορα. Για λίγους μήνες η Μέρκελ έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Γερμανίας, για να ανακρούσει πρύμναν υπό την πίεση του κόμματός της το 2016 μάλλον… σιωπηλά.

Για ένα θέμα, πάντως, δεν θα ταλαντευτεί ο ιστορικός του μέλλοντος. Τη Μέρκελ θα τη θυμόμαστε ως την ήσυχη γυναίκα που επιβλήθηκε σχεδόν με… κομψότητα σε πολλούς φωνακλάδες άντρες, αρχής γενομένης από τους προκατόχους της Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Με πληροφορίες από DW, avgi.gr

Σχετικά Άρθρα