Μέρκελ: “Δεν μπορώ να εγγυηθώ για το πόσοι θα εμβολιαστούν – “Όχι” σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις

 Μέρκελ: “Δεν μπορώ να εγγυηθώ για το πόσοι θα εμβολιαστούν – “Όχι” σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις

«Οι αριθμοί των κρουσμάτων πέφτουν, η κατάσταση αποκλιμακώνεται ελαφρά. Ωστόσο, η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει ενωμένη, οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα έχουν προτεραιότητα κατά το άνοιγμα» ανέφερε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ZEIT.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο «Δεν μπορώ να εγγυηθώ για το πόσοι θα εμβολιαστούν», αναφέρεται πως η Καγκελάριος Μέρκελ στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση της πανδημίας. Έχουμε μια ανάμεικτη εικόνα – ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επιτέλους πέφτει, ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνεται επίσης».

Η SZ “ψέγει” την Ελλάδα για την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο- “Επιτρέπεται αλλά παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες”!

Γι’ αυτό και είναι πεπεισμένη, προστίθεται, ότι με αυτόν τον τρόπο  θα αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας. «Αν περιμέναμε κι άλλο, θα ήταν πολύ αργά».

Ωστόσο, παρόλο που η κατάσταση αποκλιμακώνεται, ο αριθμός των νεκρών είναι «τρομακτικά υψηλός». «Δεν πρόκειται για απλούς αριθμούς, είναι άνθρωποι που πέθαναν μόνοι. Είναι και οι άνθρωποι που θρηνούν αυτούς τους νεκρούς», δήλωσε η Mέρκελ.

Η Καγκελάριος ευχαρίστησε τους πολίτες για την υποστήριξη και τη συμμόρφωσή τους με τα μέτρα. Εξακολουθεί να είναι σημαντικό οι άνθρωποι να τηρούν τα μέτρα. Γιατί οι προσπάθειες απειλούνται από τη μετάλλαξη του ιού, ο οποίος εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη. «Τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν ότι ο μεταλλαγμένος ιός είναι πολύ πιο μεταδοτικός», δήλωσε.

Αν και η μετάλλαξη έχει ήδη εντοπιστεί στη Γερμανία, δεν έχει ακόμη κυριαρχήσει. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αποτραπεί η εξάπλωσή της «όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η Mέρκελ προειδοποίησε για τρίτο κύμα της  πανδημίας, το οποίο, αν η μετάλλαξη εξαπλωθεί, θα μπορούσε να είναι πιο μεγάλο από τα δύο πρώτα κύματα.

«Είμαστε ακόμα σε θέση να το αποτρέψουμε», ανέφερε. «Υπάρχει ακόμα κάποιος χρόνος». Η πρόσφατη αυστηροποίηση των μέτρων γίνεται επομένως προληπτικά, με στόχο την σημαντική επιτάχυνση της μείωσης των λοιμώξεων.

Η Mέρκελ αξιολόγησε ως «τεράστιο πλεονέκτημα» το γεγονός ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να προσαρμοστούν γρήγορα στις μεταλλάξεις του ιού. Αποτελεί επίσης καινοτομία το γεγονός ότι το εμβόλιο βρισκόταν ήδη σε παραγωγή όταν εγκρίθηκε. Στην ερώτηση, αν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο η ανοσία της αγέλης,  είπε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διευκολύνει την παραγωγή. Θεωρεί, πάντως, δεδομένο ότι θα υπάρχει τόσο πολύ διαθέσιμο εμβόλιο κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ώστε η Γερμανία να είναι σε θέση ακόμη και να μεταβιβάσει κάποια ποσότητα.

Το γεγονός ότι επί του παρόντος υπάρχει μικρή ποσότητα εμβολίου διαθέσιμη στη Γερμανία, οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μόνον οι εγκαταστάσεις της Pfizer.

«Η BioNTech είναι μια νεοφυής εταιρεία», τόνισε η Καγκελάριος. Η Pfizer αποφάσισε τώρα να αυξήσει την παραγωγή της, αλλά προμηθεύει κυρίως την αγορά των ΗΠΑ. Αλλά αυτό δεν αποτελεί ευθύνη της BioNTech. «Αναμένουμε τις 8,8 εκ. δόσεις που μας υποσχέθηκαν για το α’ τρίμηνο», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η υπόσχεση δεν θα τηρηθεί. Όλοι στη Γερμανία θα πρέπει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να μπορούν να εμβολιαστούν. «Το τέλος του καλοκαιριού είναι σύμφωνα με το ημερολόγιο στις 21 Σεπτεμβρίου», ξεκαθάρισε.

Αλλά πρόσθεσε και ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ το πόσοι θα εμβολιαστούν». Δεν είναι επίσης σαφές το εάν θα υπάρχουν έως τότε ειδικά εμβόλια για παιδιά – αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας. Πάντως δεν είναι ακόμη δυνατόν να προβλεφθεί το ποιες επιπτώσεις θα έχουν περαιτέρω μεταλλάξεις.

Η Mέρκελ τόνισε ότι ούτε αυτή ούτε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας ούτε η ΕΕ έκαναν λάθη σε σχέση με την προμήθεια των εμβολίων. «Κατανοώ την ανυπομονησία», δήλωσε, αλλά η ευρωπαϊκή προσέγγιση ήταν σωστή. Θα ήταν «τρομερό» εάν γίνονταν εμβολιασμοί στη Γερμανία, αλλά όχι σε μικρότερες χώρες. «Σε σχέση με την παραγγελία του εμβολίου, θεωρώ πως κάναμε ό,τι μπορούσαμε».

Η Καγκελάριος τόνισε ότι μετά το lockdown θα έχουν προτεραιότητα να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν τα πάντα στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε θα πρέπει να καθοριστούν προτεραιότητες – και αυτές είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, αλλά και οι νέοι ενήλικες.

Σε σχέση με τη συζήτηση για πιθανά προνόμια των εμβολιασμένων, η Καγκελάριος είπε ότι αυτή η ερώτηση δεν είναι καν δυνατόν να τεθεί σε αυτό το χρονικό σημείο. Αφενός δεν γνωρίζει κανείς το εάν όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, από την άλλη πλευρά δεν θέλει ειδικά προνόμια που θα δίδουν σε όσους έχουν εμβολιαστεί μεγαλύτερες ελευθερίες. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό το ζήτημα να προκύψει σε μεταγενέστερο χρόνο -ήδη αυτή τη στιγμή η είσοδος σε ορισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο είναι δυνατή μόνο με αποδεδειγμένο εμβολιασμό. Αλλά αυτή τη στιγμή το ζήτημα δεν τίθεται.

Όταν ρωτήθηκε πώς η ίδια βιώνει την πανδημία και αν λυπάται που αυτή επισκίασε την τελευταία θητεία της, απάντησε ότι τέτοιες προκλήσεις καθιστούν γοητευτική την ενασχόληση με την πολιτική. Ωστόσο, η τρέχουσα περίοδος είναι απαιτητική, αλλά η ίδια πιστεύει ότι έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα ή ακόμη το κλείσιμό τους, η καγκελάριος τόνισε ότι αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει, αλλά δεν το απέκλεισε ως έσχατο μέσο. Για να μην αναγκαστεί η Γερμανία να πάρει μέτρα, θα πρέπει και οι άλλες χώρες να ακολουθούν μια πολιτική που στοχεύει στη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων.

Όταν όμως κάποιο άλλο κράτος έχει διπλάσιους αριθμούς νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών σε σχέση με τη Γερμανία και «διατηρεί ανοιχτά όλα τα καταστήματα και εμείς τα έχουμε ακόμη κλειστά, τότε έχουμε πρόβλημα», δήλωσε ενδεικτικά.

Συγκεκριμένα η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην Τσεχία και την Ελβετία. Όπως όμως διαβεβαίωσε, η Γερμανία δεν πρόκειται να δράσει βεβιασμένα αλλά αναζητά από κοινού λύσεις. Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι τα όποια μέτρα στα σύνορα δεν θα αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση εμπορευμάτων.

Τέλος, για μια ακόμη φορά και με κατηγορηματικό τρόπο τόνισε ότι η θητεία της στο αξίωμα που κατέχει τελιώνει οριστικά με την εκλογή νέου καγκελαρίου. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές τις 26 Σεπτεμβρίου «πάρα πολυ γρήγορα.»

Σχετικά Άρθρα