• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Μενδώνη για Τατόι: Επισκευάσιμες ζημιές σε επτά κτίρια

 Μενδώνη για Τατόι: Επισκευάσιμες ζημιές σε επτά κτίρια

Για οικολογική, κυρίως, ζημιά στο Τατόι έκανε λόγο η Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις επιπτώσεις της φωτιάς στα βασιλικά κτήματα. Η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι υπέστησαν ζημιές στέγες και ξύλινα κουφώματα σε επτά κτίρια που ήταν ούτως ή άλλως υπό επισκευή κατά την προγραμματισμένη αποκατάστασή τους.

Τα επτά κτίρια είναι τα εξής: Οικία Στουρμ, Κτίριο τηλεπικοινωνιών, οικία φροντιστή, κτίριο φρουράς τάφων, κτίρια δασονομείου, κτίριο προσωπικού, διευθυντήριο.
Για τα κτίρια φρουράς τάφων, προσωπικού, διευθυντηρίου και δασονομείου ξεκινούν ήδη οι μελέτες τους, με αυτεπιστασία. Οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος του 2021. Η χρηματοδότηση για την αποκατάστασή τους είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σε κάθε κτίριο που γίνονται μελέτες ή οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε φάση δημοπράτησης προβλέπεται μελέτη με πυρανίχευση και πυρόσβεση.

«Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση σε σχέση με τα μνημεία την πολιτιστική κληρονομιά και όχι μόνο» τόνισε. Η φωτιά στο Τατόι ξεκίνησε την Τρίτη, έσβησε Τετάρτη ξημερώματα και υπήρξε ένας δεύτερος κύκλος την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς. Στα μνημεία οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στην παρέμβαση όλων, κυρίως της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, με συντονισμένες προσπάθειες δικών μας υπηρεσιών» σημείωσε.
Όπως επισήμανε η Λίνα Μενδώνη, αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως ΥΠΠΟ για την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των κτιρίων, όπως προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας. Αναθέσαμε ήδη τη μελέτη για τη σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1.600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα. Σύντομα θα ανακοινωθεί ομάδα της μελέτης για την αναδάσωση. Πρέπει να ληφθούν υπόψη στη μελέτη την ιστορικότητα του κτήματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος κλιματικής αλλαγής.