• 23 Απριλίου, 2021

Μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων: “Δεν γίνεται δημόσια Υγεία με κύριο εργαλείο την βία και τα μέτρα”

 Μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων: “Δεν γίνεται δημόσια Υγεία με κύριο εργαλείο την βία και τα μέτρα”

«Δεν γίνεται δημόσια Υγεία με κύριο εργαλείο την επιβολή» τόνισε, ασκώντας έντονη κριτική ο επιδημιολόγος και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, που κατήγγειλε τις «σκηνές βίας με πρόσχημα και στο όνομα της τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως είδαμε στη Νέα Σμύρνη».

Πρόσθεσε ότι ο κύριος στόχος των μέτρων πρέπει να είναι οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τα κορονοπάρτι και όχι η βόλτα των ανθρώπων έξω.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, τονίζοντας ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη. «Η ματιά όλων μας πρέπει να είναι εκεί, γιατί εκεί γίνεται η μάχη και όχι στη Νέα Σμύρνη» σχολίασε. Όσον αφορά στο lockdown, θεωρεί μονόδρομο την παράτασή του, καθώς όπως είπε, για τουλάχιστον 10 ημέρες δεν μπορεί να ανοίξει κάτι. «Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο το άνοιγμα της εστίασης πάνω στην κορύφωση της πανδημίας» κατέληξε.

Σχετικά με το τι πήγε λάθος με τα μέτρα περιορισμού, παραδέχθηκε ότι «δεν ήταν πάντοτε στοχευμένα», ενώ μετά από αναφορά στην επίθεση στον αστυνομικό, τόνισε ότι «οι σκηνές βίας με πρόσχημα και στο όνομα της τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού είναι επίσης προβληματικές, όπως είδαμε στη Νέα Σμύρνη».

Νέα καταγγελία: Συνέλαβαν εκπαιδευτικούς που έπαιζαν ρακέτες στο άλσος της Νέας Σμύρνης-Τους φόρεσαν χειροπέδες και τους κράτησαν για ώρες!

«Ο κύριος στόχος των μέτρων πρέπει να είναι οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τα κορονοπάρτι και όχι η βόλτα των ανθρώπων έξω. Δεν γίνεται δημόσια Υγεία με κύριο εργαλείο την επιβολή» πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Πρώτον, τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν με πληρότητα. Δεύτερον, τα μέτρα δεν ήταν πάντοτε στοχευμένα όπως έπρεπε. Να σας πω ένα παράδειγμα, μου έκανε πάρα πολλή εντύπωση και πάω τώρα στη δική μου οπτική της υγείας, βεβαίως τα πιο τραγικά ήταν αυτά που συνέβησαν τελευταία με τις εγκληματικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών.

Όμως οι σκηνές βίας με πρόσχημα και στο όνομα της τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού είναι επίσης προβληματικές, όπως είδαμε στη Νέα Σμύρνη. Είναι εξαιρετικά προβληματικές και με λάθος στόχο. Το να είναι ο κόσμος έξω και με τη σωστή απόσταση, δεν είναι πρόβλημα. Και δεν είναι στο μέτρο των πραγμάτων, με το γκλομπ. Στο μέτρο των πραγμάτων είναι με την ντουντούκα, να καλείται ο κόσμος να τηρεί αποστάσεις. Ο κύριος στόχος των μέτρων πρέπει να είναι οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τα κορονοπάρτι και όχι η βόλτα των ανθρώπων έξω. Δεν γίνεται δημόσια Υγεία με κύριο εργαλείο την επιβολή.»