Μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων: “Αιφνιδιαστήκαμε με το ακαταδίωκτο, δεν ξέραμε…” – Αφήνουν ακάλυπτους τους γιατρούς

 Μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων: “Αιφνιδιαστήκαμε με το ακαταδίωκτο, δεν ξέραμε…” – Αφήνουν ακάλυπτους τους γιατρούς

Αιφνιδιασμένα, δηλώνουν, αρκετά μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει, αιφνιδίως, την διαβόητη τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών των τριών επιτροπών, ακόμα, δε, περισσότερο με το ίδιο το περιεχόμενό της. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του libre, οι περισσότεροι εκ των επιστημόνων που μετέχουν στην 32μελή επιτροπή δεν γνώριζαν πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

“Το θέμα έχει συζητηθεί αρκετές φορές από το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο ουδέποτε είχαμε καταλήξει σε κάποια εισήγηση προς την κυβέρνηση. Εκφράζαμε την ανησυχία μας για τυχόν νομικές συνέπειες, κάτι τέτοιο, όμως, συμπεριλάμβανε γενικότερα και το υγειονομικό προσωπικό”, έλεγε στο libre ένα από τα μέλη της επιτροπής.

Η απόφαση προκάλεσε αιφνιδιασμό και αντιδράσεις, δύο εκ των μελών της επιτροπής, μάλιστα, οι κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος (πρόεδρος του ΠΙΣ) και Τάκης Παναγιωτόπουλος, αντέδρασαν έντονα, λέγοντας πως όπως προωθήθηκε εν κρυπτώ η τροπολογία από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τους θίγει και τους εκθέτει. Ο κ. Εξαδάκτυλος, μάλιστα, διαφώνησε και δημόσια σχετικά με την θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο καλύπτει νομικά τους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη υποβληθεί δεκάδες αγωγές εναντίον γιατρών δημοσίων νοσοκομείων ανά την επικράτεια από συγγενείς ασθενών Covid που κατέληξαν. Συνήθως οι αγωγές αυτές επικαλούνται το γεγονός ότι οι ασθενείς κατέληξαν εκτός ΜΕΘ. Σε μια περίπτωση, δε, στην Κατερίνη, πραγματοποιήθηκε προ ημερών εκταφή νεκρού υπό την υποψία ότι ο θάνατος προήλθε από τρώση τραχείας, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε. Είναι, όμως, ένα χαρακτηριστικό δείγμα του πόσο εκτεθειμένοι μπορεί να βρεθούν αδίκως πολλοί γιατροί, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό πως υπάρχουν δικηγόροι που παροτρύνουν οικογένειες θυμάτων του κοροναϊού να κινηθούν εναντίον γιατρών στα αστικά δικαστήρια. Γι αυτό τον λόγο οι Ενώσεις γιατρών και ο ΠΙΣ ζητούν να προστατευθούν νομικά οι γιατροί της πρώτης γραμμής και όχι τα μέλη των επιτροπών που ούτως ή άλλως μόνο εισηγούνται και δεν λαμβάνουν αποφάσεις και ως εκ τούτου δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.

Διατυπώνεται, ωστόσο, από πολλές πλευρές το ερώτημα εάν και ποιοι είχαν γνώση της πρόθεσης της κυβέρνησης να φέρει την τροπολογία στη Βουλή, συμπεριλαμβάνοντας, μάλιστα, και την παράμετρο του να μην εξετάζονται καν τα μέλη των επιτροπών στην υποθετική περίπτωση που υπάρξει κάποια δικαστική έρευνα ή κοινοβουλευτική εξέταση.

Μέλη της επιτροπής αναφέρουν, μάλιστα, πως όταν προ μηνών οι εφημερίδες “Το Βήμα” και η “δημοκρατία” είχαν προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με “διπλές εγγραφές κρουσμάτων” σε παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ, η υπόθεση θα μπορούσε να πάρει την δικαστική οδό. “Ωστόσο, ούτε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας, ούτε κανένα άλλο μέλος των επιτροπών θα κληθούν να καταθέσουν καθώς προστατεύονται από την τροπολογία”, έλεγε χαρακτηριστικά γνωστός επιστήμονας. “Δεν σημαίνει ότι έχουν ευθύνη, ή ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, όμως η άρνηση κατάθεσης θα εντείνει την καχυποψία και θα πλήξει την αξιοπιστία της επιτροπής”.

Παρόμοιο είναι και το θέμα των καταγγελιών των γαλάζιων αυτοδιοικητικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη που είχαν αποκαλύψει πως ζητούσαν αυστηρό lockdown στην πόλη δύο τουλάχιστον εβδομάδες πριν αυτό αποφασιστεί, τον περασμένο Οκτώβριο. Εκ των υστέρων, ο υφυπουργός Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε επιβεβαιώσει την παρέμβαση του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, ενώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης ομολόγησε πως “κάποιοι επιστήμονες ζητούσαν αυστηρότερα μέτρα”.

Είχε πει χαρακτηριστικά: «Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή». Ούτε για την υπόθεση αυτή που μπορεί να προκάλεσε εκ της καθυστερήσεως στην λήψη μέτρων μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες μπορεί να καταθέσει οιοδήποτε μέλος της επιτροπής.

Παρέμβαση της ΕΙΝΑΠ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι δεν μπορεί να θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την έκφραση «επιστημονικής γνώμης» όπως θεωρητικά είναι ο ρόλος της δεύτερης επιτροπής (Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η λεγόμενη «Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».

Οι γιατροί επίσης εξηγούν ότι για εκείνους δεν υπάρχει «ακαταδίωκτο» καθώς ήδη εκπρόσωποί τους διώκονται για διεκδικήσεις υπέρ των ασθενών. Καταλήγοντας αναφέρουν ότι “η χθεσινή αιφνιδιαστική ρύθμιση δεν αρμόζει σε επιστημονικό ιατρικό όργανο, το οποίο θα πρέπει να εισηγείται τις επιστημονικές του απόψεις χωρίς κανένα φόβο”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θεωρεί απαράδεκτη τη ρύθμιση που νομοθετήθηκε μέσω αιφνιδιαστικής τροπολογίας «περί του ακαταδίωκτου των μελών τριών επιτροπών» (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών).

Σημειώνουμε μάλιστα ότι η επιτροπή που αναφέρεται πρώτη στην τροπολογία (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι στον κορονοϊό covid19) δεν είναι συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων αλλά κυβερνητικό όργανο. Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται ότι όλοι οι παραπάνω απαγορεύεται να εξετάζονται ακόμα και ως μάρτυρες.

Δε μπορεί να θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την έκφραση «επιστημονικής γνώμης» όπως θεωρητικά είναι ο ρόλος της δεύτερης επιτροπής (Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η λεγόμενη «Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».

Επισημαίνουμε ότι η ρύθμιση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Για εμάς όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα απολύτως «ακαταδίωκτο» αλλά ήδη εκπρόσωποί μας διώκονται για διεκδικήσεις μας υπέρ των ασθενών. Επίσης κατά την άσκηση των ιατρικών μας καθηκόντων υπάρχει ακόμα σε ισχύ η απαράδεκτη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης (εγκύκλιος Χουλιαράκη) περί καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων στους γιατρούς, την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν την έχει καταργήσει παρά τη σχετική της δέσμευση εδώ και 15 ολόκληρους μήνες.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αυτή η χθεσινή αιφνιδιαστική ρύθμιση δεν αρμόζει σε επιστημονικό ιατρικό όργανο, το οποίο θα πρέπει να εισηγείται τις επιστημονικές του απόψεις χωρίς κανένα φόβο.

Απαιτούμε την άμεση κατάργησή της!

Σχετικά Άρθρα