Μειώνονται και άλλο τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας – Τροπολογία αφαιρεί και τις εκπτώσεις συνέπειας

 Μειώνονται και άλλο τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας – Τροπολογία αφαιρεί και τις εκπτώσεις συνέπειας

Τροπολογία που τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή προβλέπει ότι από το ποσό των προς φορολόγηση υπερεσόδων, των εταιρειών ενέργειας θα αφαιρούνται όχι μόνο οι επιστροφές μέσω διμερών συμβολαίων και οι εκπτώσεις προς πελάτες με κυμαινόμενα τιμολόγια- δηλ. με ρήτρα αναπροσαρμογής-, αλλά και οι εκπτώσεις συνέπειας που δίνουν οι εταιρείες, ως κίνητρο για την προσέλκυση πελατών.

Η εν λόγω τροπολογία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εθνικός Κλιματικός Νόμος- Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, ο λογαριασμός της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ρεύματος, βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022 ήταν 729,91 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 927,44 εκατ. για όλη την αγορά), ποσό από το οποίο αφαιρούνται οι εκπτώσεις που κάνει η ΔΕΗ για τους πελάτες της (που υπολογίζεται στα 335,99 εκατ. ευρώ) και το κόστος των σταθερών τιμολογίων, «εξαφανίζοντας» ουσιαστικά τα κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε υπολογίσει τα υπερκέρδη σε 1,4 δισ. ευρώ, αναφερόμενη στο οκτάμηνο Ιουλίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022.

Παναγιώτης Δρίβας