Μεγάλο πρόβλημα για Μακρόν μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή – Απροθυμία για συγκυβέρνηση – Τα σενάρια της επόμενης μέρας

 Μεγάλο πρόβλημα για Μακρόν μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή – Απροθυμία για συγκυβέρνηση – Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Το πιο σοβαρό πρόβλημα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, δεν έγκειται στο ότι τελικά δεν θα είναι ο ίδιος, όπως ήλπιζε, ο πρώτος αρχηγός του κράτους που θα κατάφερνε να κυβερνήσει για δυο θητείες χωρίς να υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση. Έγκειται στο ότι τώρα που έχει ανάγκη από συγκάτοικο ουδείς, δηλώνει πρόθυμος να μοιραστεί… σπίτι μαζί του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν λοιπόν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μαζί με την πλειοψηφία, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο Μακρόν…

Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Μάλιστα η ίδια η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξελέγη οριακά, με ποσοστό 52,46%.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας από το τηλεοπτικό δίκτυο BFM, δείχνουν ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη θα συγκεντρώσει από 230 ως 245 έδρες.

Η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα κινηθεί ανάμεσα στις 150 και τις 160, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα κυμανθεί από τις 85 ως τις 90, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν 67 ως 71 έδρες.

https://twitter.com/BFMTV/status/1538628675272425473?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1538628675272425473%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fvouleytikes-ekloges-sti-gallia-vaterlo-gia-ton-makron-exase-tin-aytodynamia-panigyrizei-i-le-pen-ta-senaria-synergasias%2F3547189%2F

Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε νωρίτερα το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Επίσης, η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν δεν εκλέγεται στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με μια εκτίμηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1. Αντιθέτως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον αναμένεται ότι θα κερδίσει την έδρα στην περιφέρεια του Παρισιού όπου ήταν υποψήφιος.

Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes.

«Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

  • Το μείζον ερώτημα που ευλόγως πλανάται στη Γαλλία είναι βέβαια το τι μέλλει γενέσθαι με την προσκείμενη στον κ. Μακρόν παράταξη που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

Για τις έδρες που της λείπουν, θα μπορούσε ενδεχομένως να τις εξασφαλίσει πείθοντας κάποιους από τους όχι πολυάριθμους βουλευτές που θα εκλεγούν σήμερα ως ανεξάρτητοι.

Επίσης θα μπορούσε να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και τώρα εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν από 50 ως 60 βουλευτές.

Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μελανσόν ή της κυρίας Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Μπορεί επίσης η παράταξη του κ. Μακρόν να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να έχει πλειοψηφία, αναζητώντας συνεργασίες κατά περίπτωση. Κάτι που για πολλούς αναλυτές ενδέχεται να κάνει τη Γαλλία «ακυβέρνητη χώρα» σε μια χρονική περίοδο που κάθε άλλο παρά αυτό χρειάζεται.

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής της άκρας δεξιάς, που προ διμήνου σκεπτόταν να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος της, βλέπει ήδη τον εαυτό της να στρογγυλοκάθεται το 2027 στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ως τότε θα αντιπολιτεύεται τον Μακρόν παντού και στα πάντα.

Το ίδιο άλλωστε δηλώνει πως θα πράξει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δεν φαίνεται ούτε αυτός διατεθειμένος να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, όπως πριν τις προεδρικές εκλογές είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα πράξει λόγω ηλικίας.

Ο μόνος λοιπόν που αναμένεται να αποχωρήσει το 2027 από τα πολιτικά πράγματα είναι ο -νεότερος όλων- κ. Μακρόν, για τον οποίο τρίτη θητεία δεν επιτρέπεται ως εκ του Συντάγματος της Γαλλίας.

Ως το 2027 ο Εμανουέλ Μακρόν θα ασκεί την προεδρία της χώρας του, διαβεβαιώνοντας πως δεν είναι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός.

Θα έχει απέναντι μια αξιωματική αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ αριστερή και μια ήσσονα αντιπολίτευση που δηλώνει πολύ δεξιά.

Υπάρχουν βεβαίως οι νεογκολικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που θα μπορούσαν να τείνουν χείρα βοηθείας στον Μακρόν – πλην όμως και αυτοί, προς το παρόν, δηλώνουν αντιπολίτευση.

Όχι όλοι: η πλέον αναγνωρίσιμη προσωπικότητα της παράταξης, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τάσσεται απολύτως υπέρ της συνεργασίας με την παράταξη Μακρόν. Όμως ο κ. Σαρκοζί δεν είναι βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, ούτε σεβάστηκε προεκλογικά τον κομματικό πατριωτισμό.

Ελλείψει, μέχρι νεοτέρας, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητεί όπως είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «πλειοψηφίες δράσης» από «ποικίλες ευαισθησίες» επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες το βράδυ στη Γαλλία είναι αν και κατά ποσόν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι η χώρα.

Εν αναμονή της τοποθέτησης του κ. Μακρόν για τα εκλογικά αποτελέσματα, που ίσως φωτίσει το προς τα πού βαδίζει η Γαλλία, πολιτικοί αναλυτές συζητούν ενδεχόμενα σενάρια. επισημαίνοντας πως αν το θέλει, ο Μακρόν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.

Υπογραμμίζουν όμως πως αν το κάνει τώρα θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.

Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Τουρκίας από τις γαλλικές εκλογές, καθώς όλα δείχνουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει να είναι ο κυρίαρχος της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ωστόσο και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι γνωστός για την φιλελληνική στάση του, ενώ πολλοί ψηφοφόροι του είναι Κούρδοι που διαμένουν στη Γαλλία και ο πολιτικός έχει χαρακτηρίσει αρκετές φορές δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα