• 5 Αυγούστου, 2021

Μεγάλο… φαγοπότι με τη σίτιση προσφύγων

 Μεγάλο… φαγοπότι με τη σίτιση προσφύγων

Σε μεγάλο οικονομικό κάζο οδηγήθηκε ο διαγωνισμός σίτισης προσφύγων που προκήρυξε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τους μειοδότες να προσφέρουν τη χαμηλή έκπτωση των τριών λεπτών του ευρώ ανά μερίδα φαγητού, ποσοστό 0,436% σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Οι τρεις κοινοπραξίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό-μαμούθ του υπουργείου έμειναν στην αρχική προσφορά της εκτιμώμενης δαπάνης των 6,88 ευρώ ανά μερίδα (συν ΦΠΑ), κατεβαίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις στα 6,85 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Αποζημίωση σε οικογένεια θύματος για την τραγωδία στη Μάνδρα

Ανάμεσα στις προσφορές που έγιναν δεκτές υπάρχουν και ορισμένες με μηδενική έκπτωση. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο δεν προχώρησε σε επανάληψη του διαγωνισμού. Το συνολικό ποσό που διατίθεται για τη σίτιση προσεγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ (συν ΦΠΑ) και μπορεί να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο, αναλόγως των αναγκών που μπορεί να προκύψουν.

Στη συμφωνία-πλαίσιο υπολογίζονται αριθμοί σιτιζόμενων πολλαπλάσιοι από τον αριθμό που διαμένει στις προσφυγικές δομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη δομή της Χίου, που έχει επίσημα καταγεγραμμένο πληθυσμό 460 άτομα, η σίτιση καλύπτει, σύμφωνα με τον διαγωνισμό, τις ανάγκες 3.000 ατόμων. Μια απόκλιση μπορεί βέβαια να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι είναι κυμαινόμενος και απρόβλεπτος ο αριθμός των φιλοξενούμενων στις δομές και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.about:blank

Ωστόσο, το μεγάλο φούσκωμα του αριθμού των σιτιζόμενων, πολλαπλάσιος σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό, ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, καθώς αποκλείει τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να είχαν πάρει ένα μερίδιο σε πιο συμφέρουσες τιμές, αλλά δεν έχουν εκ προοιμίου τη δυνατότητα να εγγυηθούν την παραγωγή τόσων χιλιάδων μερίδων φαγητού ούτε διαθέτουν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τόσο μεγάλη παραγωγή (ISO, HAACP κτλ).

«Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο σε δομές στην ενδοχώρα και τα νησιά αποδεικνύουν, αν μη τι άλλο, πως ο ανταγωνισμός δεν λειτούργησε. Οι μηδενικές εκπτώσεις λειτουργούν καταφανώς και προκλητικά σε βάρος του Δημοσίου. Δημιουργούνται σκιές και ερωτήματα. Το παράλογο είναι πως τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα εφαρμοστούν όχι μόνο στα νησιά, όπου ο πληθυσμός έχει μειωθεί δραστικά, αλλά και στις δομές της ενδοχώρας όπου μέχρι σήμερα οι διαμένοντες καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω του οικονομικού βοηθήματος που τους παρέχεται με το μισό κόστος. Αδιαφάνεια και κατασπατάληση πόρων που απαιτούν απαντήσεις», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Χρονόπουλος, γραμματέας του Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ποιες εταιρείες ανέλαβαν τη σίτιση

Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχτεί ως συμφωνία-πλαίσιο ανά τομέα, με την ελληνική επικράτεια να χωρίζεται σε έξι τμήματα: Βόρεια Ελλάδα, Νότια Ελλάδα, Λέσβος, Χίος, Σάμος και ένα τμήμα Λέρος και Κως. Ο ανάδοχος σε κάθε τμήμα αναδείχτηκε ξεχωριστά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το έργο το ανέλαβαν δύο ή περισσότεροι μειοδότες που θα μοιραστούν τα χρήματα. Τη σίτιση των προσφυγικών δομών αναλαμβάνουν ανά τμήμα:

Βόρεια Ελλάδα: εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ Α.Ε. – ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ Α.Ε., με προσφορά 6,88 ευρώ ανά μερίδα (μηδενική έκπτωση) και συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 120.537.600,00 ευρώ.

Νότια Ελλάδα: κοινοπραξία HELLENIC-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΕΠΕ-ΕΛΑΙΤΙΣ-OLYMPIC με προσφορά 6,88 ευρώ ανά μερίδα (μηδενική έκπτωση) και συνολικό εκτιμώμενο κόστος 120.537.600,00 ευρώ.

Λέσβος: κοινοπραξία HELLENIC-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ, ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΕΠΕ-ΕΛΑΙΤΙΣ- OLYMPIC με προσφορά 6,85 € ανά μερίδα (έκπτωση 3 λεπτά) και συνολικό εκτιμώμενο κόστος 60.006.000,00 €. 

Χίος: HELLENIC-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΕΠΕ-ΕΛΑΙΤΙΣ-OLYMPIC με προσφορά 6,85 ευρώ ανά μερίδα (έκπτωση 3 λεπτά) και συνολικό εκτιμώμενο κόστος 30.003.000,00 €.

Σάμος: κοινοπραξία HELLENIC-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΕΠΕ-ΕΛΑΙΤΙΣ- OLYMPIC με προσφορά 6,85 ευρώ ανά μερίδα (έκπτωση 3 λεπτά) και συνολικό εκτιμώμενο κόστος 30.003.000 €.

Κως και Λέρος: HELLENIC-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΕΠΕ-ΕΛΑΙΤΙΣ- OLYMPIC με προσφορά 6,85 ευρώ ανά μερίδα (έκπτωση 3 λεπτά) και συνολικό εκτιμώμενο κόστος 50.005.000 €.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών