Μεγάλη Βρετανία: Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι καταδικάζει το σχέδιο για αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

 Μεγάλη Βρετανία: Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι καταδικάζει το σχέδιο για αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Ο Aρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι καταδίκασε το σχέδιο της Βρετανίας να στείλει δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στη ανατολικοαφρικανική χώρα Ρουάντα, λέγοντας πως η πολιτική αυτή δεν στέκεται απέναντι “στη κρίση του Θεού”.

Στο πασχαλινό κήρυγμά του στον Καθεδρικό Ναό του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Γουέλμπι είπε πως η στρατηγική που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέτει “σοβαρά ηθικά ερωτήματα”. Όσοι έφθασαν στη Βρετανία παράνομα από την 1η Ιανουαρίου θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Ρουάντα με βάση τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον είπε πως το μέτρο θα βοηθήσει να σπάσουν τα δίκτυα των διακινητών και να περιοριστεί η ροή μεταναστών στη Μάγχη, όμως προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις, ιδίως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πολλές ΜΚΟ.

“Οι λεπτομέρειες είναι για την πολιτική και τους πολιτικούς. Η αρχή πρέπει να στέκεται απέναντι στην κρίση του Θεού και δεν μπορεί”, είπε ο Γουέλμπι.

“Δεν μπορεί να μεταφέρει το βάρος της εθνικής μας ευθύνης ως χώρας που διαμορφώθηκε από τις χριστιανικές αξίες, επειδή αναθέτοντας σε υπεργολάβο τις ευθύνες μας, ακόμη και σε μία χώρα που επιδιώκει να κάνει το καλό όπως η Ρουάντα, είναι το αντίθετο της φύσης του Θεού που ανέλαβε Εκείνος την ευθύνη για τις αποτυχίες μας”, είπε.

Ο Γουέλμπι είναι ο πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο, περίπου 85 εκατ. χριστιανών. Πέρυσι, τουλάχιστον 28.000 μετανάστες και πρόσφυγες έκαναν το πέρασμα από την ηπειρωτική Ευρώπη στη Βρετανία. Η άφιξη μεταναστών με ετοιμόρροπα πλεούμενα είναι πηγή έντασης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία, ειδικά μετά τον πνιγμό 27 μεταναστών τον Νοέμβριο όταν ξεφούσκωσε η λαστιχένια λέμβος στην οποία επέβαιναν.

apostolos.staikos