• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Μεγάλη κάμψη στα ραντεβού για την πρώτη δόση – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά

 Μεγάλη κάμψη στα ραντεβού για την πρώτη δόση  – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά

Μεγάλη μείωση στους αριθμούς των εμβολιασμών με την πρώτη δόση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πλέον τα ραντεβού για την πρώτη δόση είναι κάτω από τις 20.000 την ημέρα, γεγονός που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, ωστόσο φαίνεται αναμενόμενο ίσως και λόγω Αυγούστου και διακοπών.

Χθες έγιναν μόλις 17.150 ραντεβού.

Κι αυτό σε μία περίοδο όπου είναι ανοιχτή η διαδικασία για όλους τους Έλληνες άνω των 15,5 ετών και με όποιο εμβόλιο επιθυμούν. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να είναι χειρότερη τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τα όσα είπε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα.

Το ακροδεξιό τέρας του αντιεμβολιασμού

Ειδικότερα ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι “Ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών- ενώ η δυναμικότητα του συστήματος είναι περισσότερη καθώς μπορούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς- αυτός μειώνεται. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και στη δική μας χώρα αλλά συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό θα το δούμε ειδικά την επόμενη εβδομάδα, βλέπουμε μια αρκετά πιο σημαντική μείωση των ραντεβού σε σχέση με τους εμβολιασμούς που έχουμε τώρα. Μειώνονται τα άτομα τα οποία κλείνουν ραντεβού για την πρώτη δόση”.

Η συγκεκριμένη αναφορά δείχνει ότι μάλλον η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα και φυσικά θα υπάρξει έδαφος για αύξηση της διασποράς του κορονοϊού και δη της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε χθες η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου η Επιτροπή «άναψε το πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδικών ηλικίας 12-15 ετών.

Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την Παρασκευή 30 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ το ραντεβού θα κλείνεται με τη διαμεσολάβηση του γονέα είτε από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet, είτε στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία.

Εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικία

Σε σχέση με τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε χθες τα εξής

Η ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70,9% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 71,3%.

Η ηλικιακή ομάδα 80 – 84 το 71,7% έχει ήδη εμβολιαστεί με τα ραντεβού στο 72%.

Η ηλικιακή ομάδα 75 – 79, το 83,8% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε με τα ραντεβού, αυτό θα ανέλθει στο 84,1%.

Η ηλικιακή ομάδα 70 – 74, το 78,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 78,4%.

Η ηλικιακή ομάδα 65 – 69, το 79% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 80%.

Η ηλικιακή ομάδα 60 – 64, το 74,9% έχει ήδη εμβολιαστεί με τα ραντεβού στο 75,4%.

Η ηλικιακή ομάδα 55 – 59, το 71%, με τα ραντεβού 72%.

Η ηλιακή ομάδα 50 – 54, το 67,6% με τα ραντεβού 68,4%.

Η ηλικιακή ομάδα 45 – 49, το 64% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 65%.

Η ηλικιακή ομάδα 40 – 44, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί, 60% με τα ραντεβού.

Η ηλικιακή ομάδα 35 – 30, το 51% έχει ήδη εμβολιαστεί, με τα ραντεβού 52%.

Η ηλικιακή ομάδα 30 – 34, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 50%.

Η ηλικιακή ομάδα 25 – 29, το 45% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 47%.

Η ηλικιακή ομάδα 18 – 24, το 34% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 36%.

Η ηλικιακή ομάδα 15 – 17, οι έφηβοι που άνοιξε πριν από λίγες μέρες, το 5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού, θα ανέλθει στο 7%.

Να αναφέρουμε ότι σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες υπάρχει βελτίωση ειδικά στις ηλικίες 30-60, αλλά όχι όσο θα έπρεπε για να χτιστεί τοίχος ανοσίας προοδευτικά. Να αναφέρουμε δε ότι μέσα σε 2 εβδομάδες, ενώ η χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει 1,6 και πλέον εκατομμύρια εμβολιασμούς, πραγματοποίησε μόνο 912.242, δηλαδή κάτι λίγο πάνω από τους μισούς.

“Σε σχέση με το πρόγραμμα των κατάκοιτων, έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουμε μέχρι στιγμής αιτήματα από 1.390 πολίτες και έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και έχουν ήδη εμβολιαστεί 410 πολίτες. Επίσης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, έχουμε ξεκινήσει τα κινητά συνεργεία σε απομακρυσμένες περιοχές. Ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που εξελίσσεται πάρα πολύ καλά και έχουμε εμβολιάσει μέχρι στιγμής περισσότερο από 5.000 άτομα” επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας.

Εδώ βλέπουμε και πάλι ιδιαίτερα περιορισμένη τη συμμετοχή.