• 29 Ιουλίου, 2021

Μεγάλη ανησυχία των ειδικών για την διασπορά – Καπραβέλος: “Να πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι στα νησιά”

 Μεγάλη ανησυχία των ειδικών για την διασπορά – Καπραβέλος: “Να πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι στα νησιά”

 Για την επέκταση της νόσου στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ανησυχεί ιδιαίτερα η ιατρική κοινότητα, την ώρα που τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν και πάλι…

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου έριξε στο τραπέζι μία πρόταση – βόμβα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να πηγαίνουν στα νησιά μόνο εμβολιασμένοι.

Μιλώντας στον Ant1, o καθηγητής Καπραβέλος εξέφρασε τη διπλή ανησυχία της ιατρικής κοινότητας.

«Κι εγώ θα νοσήσω, αλλά ελαφρά, χωρίς να προκαλέσω προβλήματα στους υπόλοιπους», είπε υπενθυμίζοντας ότι, ο ίδιος έχει εμβολιαστεί και χαρακτήρισε τον εμβολιασμό «ηθική υποχρέωση».

Χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη τη χαλάρωση στα νησιά», με αφορμή τη Μύκονο και πρότεινε «να πηγαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι στα νησιά».

Τέλος εκτίμησε ότι, είναι «μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αν θέλουμε να σταματήσουμε το 4ο κύμα».

Greek Freak:Το έπος του “Giannis” σε αριθμούς

Εκτιμήσεις Τζανάκη για 300 εισαγωγές την ημέρα

Από την πλευρά το Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε «ομαλή» και «αναμενόμενη» την αύξηση στα κρούσματα του κοροναϊού .

Βάσει των προγνωστικών μοντέλων, το ευμενές σενάριο «ακόμα κι αν κάτσουμε όλοι στα σπίτια μας αρχές Αυγούστου» είναι στα 3500 κρούσματα την ημέρα, ενώ προέβλεψε ότι, θα πάμε στις 300 εισαγωγές ημερησίως.

Σημείωσε, πάντως ότι, στις διασωληνώσεις, «σταθεροποιείται και δε μειώνεται το νούμερο».

Για τη Μύκονο επεσήμανε ότι, τα «50 κρούσματα σε 170.000 ανθρώπους δεν είναι πάρα πολλά» και εκτίμησε ότι, μπορούν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αν εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας.

Θωμαΐδης: Τα πράγματα δεν είναι ανασχέσιμα

Στην προειδοποίηση ότι η σημερινή κατάσταση, σε σχέση με τη νέα έξαρση της πανδημίας, δεν είναι ανασχέσιμη, προχώρησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι μέσα στον Αύγουστο αναμένεται «μια μεγάλη κορύφωση».«Φαίνεται ότι επειδή υπάρχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο, τρομερή μεταδοτικότητα, τα πράγματα δεν είναι ανασχέσιμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα», αναφέρθηκε στα στοιχεία από τα λύματα, τα οποία δείχνουν αύξηση 219% στην Αττική, την προηγούμενη εβδομάδα. Έκανε λόγο για εκθετική αύξηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει ξεκινήσει ένα κύμα το οποίο είναι ταχύτατο και η μετάδοση αυξάνεται ραγδαία.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Αττικής, επεσήμανε ότι τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.500 ημερησίως, ενώ δεν απέκλεισε να φθάσουν και τα 2.000, εάν αυξηθούν αρκετά τα τεστ.Άλλωστε, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι η Αττική και η Κρήτη συνιστούν τις περιοχές που «οδηγούν» το νέο κύμα της πανδημίας.Σχετικά με την Κρήτη, συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι επιβαρυμένη.

Όπως είπε, στο Ρέθυμνο εντοπίζεται το υψηλότερο το ιικό φορτίο και ακολουθεί το Ηράκλειο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση και στα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο.Παράλληλα, μίλησε για σημαντική αύξηση και στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνοντας ότι η περιοχή πρέπει να τεθεί υπό επιτήρηση.

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται ανάλυση της κατάστασης στα νησιά, τα οποία δέχονται και θα δεχτούν πίεση από τους επισκέπτες.

Τέλος, σε σχέση με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τον αριθμό των νοσηλειών που είναι περιορισμένος σε σχέση με το παρελθόν, ο ίδιος παρέπεμψε στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπου πλέον, περίπου το 30% των νεαρών καταλήγουν στο νοσοκομείο, εξέλιξη που κρούει «καμπανάκι» και για την Ελλάδα, καθώς και στη χώρα μας, θα μπορούσε να υπάρξουν ανάλογα περιστατικά.