• 2 Δεκεμβρίου, 2020

Μεγάλη ανησυχία στην Καστοριά από 10 κρούσματα σε φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων

 Μεγάλη ανησυχία στην Καστοριά από 10 κρούσματα σε φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων

Εντείνεται η ανησυχία στη Δυτική Μακεδονία για πιθανή εμφάνιση του κορωνοϊού σε μινκ, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, ήδη μέχρι και σήμερα, Πέμπτη, έχουν βρεθεί 10 θετικά δείγματα σε εργαζόμενους σε φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά!

Αρνητικά, αντίθετα, ήταν τα rapid test και όλα τα δείγματα σε Φλώρινα και Γρεβενά, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους και, από σήμερα, και στα ίδια τα γουνοφόρα ζωάκια

Συνολικά στην Περιφερεακή Ενότητα αστοριάς διενεργήθηκαν 91 rapid tests, από τα οποία τα 10 ήταν θετικά, ενώ 22 στη Φλώρινα και 21 σε εκτροφείς της ΠΕ Γρεβενών.

Νομική “βόμβα”: Οι εταιρείες διατηρούν σε αρχεία τα sms στο 13033

Εν αναμονή των εργασηριακών εξετάσεων από τα δείγματα των γουνοφόρων ζώων που έλαβε κλιμάκιο κτηνιάτρων από ζωντανά αλλά και νεκρά μινγκ, στη φάρμα όπου θετικός στον κορονοιό βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της.

Υπάρχουν ενδείξεις στα γουνοφόρα ζώα που έγινε ο έλεγχος τονίζουν οι Κτηνίατροι Σωκράτης Ηλιάδης και Θεόφιλος Κατζόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ, Διευθυντές των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Π.Ε Κοζάνης.

Η υπηρεσία δηλώνει στο πλευρό των εκτροφέων καθ όλη τη διάρκεια της μέρας και εφιστά την προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων όσων εργαζόμενων στις φάρμες έρχονται σε επαφή με τα γουνοφόρα ζώα. Ζητά δε να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε κάθε περίπτωση που εντοπίσουν οτιδήποτε τους ανησυχήσει.

Παρ όλο που το στέλεχος του μεταλαγμένου ιού που εντοπίστηκε στην Δανία δεν βρέθηκε στη χώρα μας, η ανησυχία υπάρχει και στις δυο πλευρές. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο θανάτωσης των μίνκ, αυτό όπως εξήγησαν θα το αποφασίσει η πολιτεία και θα εξαρτηθεί από το πσοσοστό θετικών ζώων -αν υπάρξουν- και αγγίξουν το 30 – 40%.