• 5 Αυγούστου, 2021

Μεγαλειώδης φιέστα για τη θεμελίωση της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης

 Μεγαλειώδης φιέστα για τη θεμελίωση της  Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης

Για «ιστορική, νέα σελίδα» στα έργα υποδομής στην Τουρκία έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια τελετής θεμελίωσης για την πρώτη γέφυρα που αφορά στο εγχείρημα της κατασκευής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε του έργου, το οποίο και χαρακτήρισε «όραμα ζωής».

Οι σημερινές πραγματικότητες – όπως απειλές για το Βόσπορο και την Κωνσταντινούπολη από το αναπτυσσόμενο θαλάσσιο εμπόριο – έκαναν την Canal Istanbul αναγκαιότητα, τόνισε και σημέιωσε ότι ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από το Στενό της Κωνσταντινούπολης αυξήθηκε ετησίως από 3.000 τη δεκαετία του 1930 σε 45.000, ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι προβλέψεις προβλέπουν έως και 78.000 πλοία που θα μπορούσαν να κάνουν το ταξίδι μέχρι το 2050, με κάθε μεγάλο πλοίο να ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την Κωνσταντινούπολη. .

Ο Ερντογάν τέλος, τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί μια εναλλακτική διαδρομή που συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα, όπως είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης λόγω της αυξανόμενης κυκλοφορίας των πλοίων μέσω του Βοσπόρου, που είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα θαλάσσια περάσματα στον κόσμο.

Έξι γέφυρες

Σημείωσε, επίσης, πως συνολικά έξι γέφυρες θα διασχίσουν τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια και το κόστος θα ανέρχεται περίπου σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι σχετικές εξαγγελίες του τούρκου προέδρου για την επικείμενη κατασκευή έγιναν πριν από 11 χρόνια, ωστόσο «η πρόοδος του έργου καθυστέρησε λίγο λόγω των εσωτερικών και εξωτερικών δυσκολιών που αντιμετώπισε η Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

«Εδώ είμαστε μαζί σήμερα για να ολοκληρώσουμε όλες τις προετοιμασίες και να θέσουμε τα πρώτα θεμέλια στο πλαίσιο του έργου. Γιατί ήταν απαραίτητο αυτό το έργο; Ο Βόσπορος αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα πλωτά σταυροδρόμια για τη διέλευση πλοίων» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως με αυτό το έργο θα δυναμώσει η οικονομία και η ευημερία της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Μεταφορών, Αντίλ Κιριτσάλογλου υπογράμμισε πως το νέο κανάλι στην Κωνσταντινούπολη θα είναι 13 φορές πιο ασφαλές από εκείνο του Βοσπόρου. 

Το σύνολο του έργου

Τέλος, σε ένα 8λεπτο βίντεο παρουσιάζεται ο σχεδιασμός του έργου που αναμένεται να αλλάξει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, αλλά και τις οικονομικές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Πηγή: Anadolu