Μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ηταν η “έκπληξη” Ερντογάν

 Μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ηταν η “έκπληξη” Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της, το οποίο περιέχει 320 δισ. κυβικά μέτρα, και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες και για άλλα ευρήματα στην περιοχή.

«Τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας καλές ειδήσεις: η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως η χώρα του έχει στόχο να μπορεί μέχρι το 2023 να το χρησιμοποιήσει και να γίνει καθαρή εξαγωγός ενέργειας.

Από τον Κωνσταντινούπολη και το παλάτι «Ντολμά Μπαχτσέ», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ιστορία της Μαύρης Θάλασσας», έχοντας στο πλάι του όλο το υπουργικό συμβούλιο.

«Έχει ανοίξει μια πόρτα για εμάς σε ένα διαφορετικό μέρος με πλούτο χωρίς προηγούμενο» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος και έκανε γνωστό πως εκτός από το Φατίχ που σήμερα «μας έδωσε μεγάλη χαρά» τα πλοία «Γιαβούζ και Κανουνί κάνουν εξορύξεις».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε ως στόχο τα αποθέματα φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα «να είναι διαθέσιμα στη χώρα μας μέχρι το 2023…» και εξέφρασε την ελπίδα «να έχουμε το ίδιο καλά νέα και από την Μεσόγειο». 

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως «πίσω απ’ όλα τα παιχνίδια που παίζονται, είναι η μάχη για τον καταμερισμό των κοιτασμάτων» και εξέφρασε την αποφασιστικότητα πως οι προσπάθειες «δεν πρόκειται να σταματήσουν» μέχρι η χώρα να ξεκινήσει να εξάγει ενέργεια. «Σήμερα αφήνουμε μια σπουδαία κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Η Ε.Ε. πρέπει να δει για άλλη μια φορά ότι προδίδει τις αρχές της με τα διπλά πρότυπα που επιδεικνύει κανακεύοντας την Ελλάδα», είπε βάζοντας στην εξίσωση και τη χώρα μας. Να σημειώσουμε πως το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ έχει ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN Turk θα χρειαστεί χρόνος ώστε στα κοιτάσματα να τοποθετούν εγκαταστάσεις που θα επιτρέψουν οι γεωτρήσεις να είναι λειτουργικές.

Σχετικά Άρθρα