MED7: “Κλειδώνουν” αλληλεγγύη και εξοπλιστικά – Τι θα περιλαμβάνει η διακήρυξη

 MED7: “Κλειδώνουν” αλληλεγγύη και εξοπλιστικά – Τι θα περιλαμβάνει η διακήρυξη

Στη Σύνοδο των 7 χωρών της ΕΕ του Νότου, που θα διεξαχθεί σήμερα στην Κορσική, η Αθήνα αναμένει αφενός ισχυρό μήνυμα στήριξης για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ παράλληλα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο θα “κλειδώσουν” η αμυντική συνεργασία και οι νέοι εξοπλισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς, περιλαμβάνει σαφείς αναφορές που δικαιώνουν τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και έχει περιέχει σημεία που δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις για τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.

Ιδιαίτερη αξία προσδίδει το γεγονός ότι στις επτά χώρες της Συνόδου, εκτός από Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία, περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία. Ειδικά οι δύο τελευταίες χώρες ανήκαν σε αυτές που κράτησαν ίσες αποστάσεις το περασμένο διάστημα και επιχειρηματολογούσαν κατά των αυστηρών κυρώσεων προς την Άγκυρα. Η εξέλιξη αυτή την ελληνική πλευρά στο συμπέρασμα ότι «όλο και περισσότεροι εταίροι έρχονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας».

Πριν την έναρξη της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν με βασικό θέμα στην ατζέντα την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Στην πρώτη τους δια ζώσης συνάντηση μετά τη σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εξ αιτίας του πλου του Oruc Reis και του στολίσκου σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου, η συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν εκπέμπει αφ’ εαυτής της ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και μία αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως τυχόν εξακολούθηση της προκλητικότητας της θα έχει ως αντίκτυπο τη σοβαρή επιδείνωση της ευρω – τουρκικής σχέσης, αλλά και επώδυνα για την καταρρέουσα τουρκική οικονομία αντίμετρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να βάλουν και τις τελευταίες πινελιές της στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος και Γαλλίας, η οποία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί σε νέα συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανώς και πάλι επί γαλλικού εδάφους, τις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά μεταξύ άλλων και στην αγορά οπλικών συστημάτων με σαφή προτεραιότητα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, 4ης γενιάς, Rafale.

Με ορίζοντα, τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 του μήνα, αλλά και εν αναμονή της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη, Σαρλ Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες είχαν χθες το απόγευμα προπαρασκευαστικού χαρακτήρα τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επαναβεβαιώθηκε η προοπτική κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς το κλίμα μεταδίδεται πως είναι πολύ βαρύ στους κόλπους των Ευρωπαίων ηγετών από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μισέλ δρα συμπληρωματικά προς την εν εξελίξει γερμανική διαμεσολαβητική προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό είχε προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, πάντως, η Αθήνα δια του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στο ΝΑΤΟ είχε την ευκαιρία να εκθέσει στα κράτη – μέλη της Συμμαχίας όλες τις πτυχές της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αυτή επιδρά στη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα τόσο της περιοχής όσο και της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της συζήτησης, που προκάλεσε στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο.

Τονίστηκε εκ νέου κατά πληροφορίες, πως η Αθήνα είναι έτοιμη για επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου επί της μίας και μοναδικής υφιστάμενης διαφοράς, ήτοι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών, εξ ου και επισημάνθηκε για ακόμη μία φορά πως απαράβατος όρος να κάτσουν οι δύο πλευρές εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου είναι η άμεση απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέλος, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει εντός της ημέρας τις παρατηρήσεις της επί της δέσμης ιδεών, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενς Στόλτενμπεργκ για την δημιουργία μηχανισμού απεμπλοκής με στόχο την αποσόβηση στρατιωτικών συμβάντων, μολονότι έχει διευκρινιστεί με σαφήνεια πως το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και αφορά στην τουρκική επιθετικότητα και όχι τεχνικό.

Σχετικά Άρθρα