Μέχρι τις 15 Ιουλίου τα ποσά από το Power Pass – Πώς διαμορφώνεται η επιδότηση τον Ιούλιο

 Μέχρι τις 15 Ιουλίου τα ποσά από το Power Pass – Πώς διαμορφώνεται η επιδότηση τον Ιούλιο

Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το Power Pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Open.

Παράλληλα ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σημείωσε ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος.

Η δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου κατά τη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού θα καθορίσει και το πακέτο των όποιων πρόσθετων παρεμβάσεων ληφθούν το Φθινόπωρο. Βασικοί άξονες του σχεδίου παραμένουν τα καύσιμα και το ρεύμα

Όλα δείχνουν ότι όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές δεν αποκλείεται και το Fuel Pass 3. Στη λίστα παραμένει η συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα και μετά το Σεπτέμβριο.

Στο τραπέζι παραμένει ακόμα και το ενδεχόμενο μιας ακόμα «επιταγής ακρίβειας» για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων πολιτών.

Ήδη το κόστος των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ έως των τέλος του έτους, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αφορούν το ρεύμα και τα 600 εκατ. ευρώ το σκέλος των καυσίμων.

Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον Ιούλιο μετά τις νέες ανακοινώσεις Σκρέκα διαμορφώνονται ως εξής:

-Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.

-Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.

Παναγιώτης Δρίβας