• 27 Νοεμβρίου, 2021

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης: Η πιθανή ημερομηνία για το ραντεβού με Μπάιντεν

 Με το βλέμμα στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης: Η πιθανή ημερομηνία για το ραντεβού με Μπάιντεν

Στα «σκαριά» βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, ο προγραμματισμός του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο της σύντομης κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε την Παρασκευή με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Παρισίων για τη Λιβύη.

Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κυρία Χάρις συζητήθηκε – πέραν της πρόσφατης υπογραφής της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή – και το θέμα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να συμφώνησε να μεταβεί στην Ουάσινγκτον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ειδικότερα, εξετάζεται το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να «κλειδώσει» στις 25 Μαρτίου του επόμενου έτους, μια ημερομηνία – ορόσημο, καθώς η ελληνική Ομογένεια ετοιμάζει σημαντικές εκδηλώσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 26 Μαρτίου, οπότε και είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν, είχε συμφωνηθεί να δρομολογηθεί άμεσα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και δη όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έκτοτε, η ελληνική πλευρά είχε ήδη δύο ευκαιρίες για συνάντηση, μία κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο κι άλλη μία κατά την τελετή των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο θεώρησε και στις δύο περιπτώσεις πως το momentum δεν ήταν το κατάλληλο, παρά το γεγονός ότι ήδη, εδώ και αρκετό καιρό, οι ελληνοαμερικανικές θέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, ιδίως μετά τις αμυντικές συμφωνίες που έχουν συνυπογράψει Αθήνα και Ουάσινγκτον.

Σε κάθε περίπτωση του τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ την Παρασκευή στο Παρίσι, ανέδειξε το στίγμα των προθέσεων εκατέρωθεν κι ως εκ τούτου, φαίνεται πως το κυβερνητικό καλαντάρι για το ταξίδι στις ΗΠΑ βρίσκεται πλέον «προσηλωμένο» στον ερχόμενο Μάρτιο.