Με το Χρυσό Μετάλλιο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου τιμήθηκαν Γιάννα Αγγελοπούλου και Άλμπερτ Μπουρλά

 Με το Χρυσό Μετάλλιο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου τιμήθηκαν Γιάννα Αγγελοπούλου και Άλμπερτ Μπουρλά

Με το Χρυσό Μετάλλιο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου τιμήθηκαν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Η απονομή στην κυρία Αγγελοπούλου έγινε ως αναγνώριση για τη συνεχή και έμπρακτη προσφορά της στη χώρα και την παραδειγματική συμβολή της στην προβολή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, μέσω διάφορων δράσεων εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών και άλλων. Στον κ. Μπουρλά το μετάλλιο απονεμήθηκε ως αναγνώριση για τη συμβολή του στην προαγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και για την για πολλά χρόνια άξια εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό υπό τις πολλαπλές ιδιότητές του αλλά και στην συμβολή του, στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας.

Οι απονομές έγιναν από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, Καθηγητή Οδυσσέα -Ιωάννη Ζώρα, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, μίλησε για αξιέπαινη και διαρκή προσφορά της κυρίας Αγγελοπούλου και προσέθεσε: «Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, χάρις στην κυρία Αγγελοπούλου αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον, να εμπνευστούμε από την ιστορία μας και να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές εξελίξεις». «Με την αεικίνητη και εμπνευσμένη παρουσία σας σε όλη τη χώρα βοηθήσατε στο να αναδειχθούν οι ιστορικές και επετειακές παραστάσεις σε τεκμήρια συλλογικής μνήμης. Σας ευχαριστούμε! Η συμβολή σας είναι καθοριστική» είπε ο κ. Πικραμμένος απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξήρε τη διαχρονική διαδρομή και την προσπάθεια της κυρίας Αγγελοπούλου να προσφέρει στην πατρίδα από διαφορετικές θέσεις στις οποίες βρέθηκε και στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχή διαχείριση, όπως είπε, της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. «Προσπάθησε να συνεισφέρει και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με συγκεκριμένες προσφορές, όπως οι κλίνες ΜΕΘ που δώρισε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι είχε την ευκαιρία ως Υπουργός Υγείας να υπογράψει την προκήρυξη για την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία τους.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που τιμάται μαζί μου μια γυναίκα με ανεκτίμητη συμβολή στην εκπαίδευση, τη φιλανθρωπία και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο» επισήμανε ο Άλμπερτ Μπουρλά και στάθηκε ιδιαίτερα στα κοινά ενδιαφέροντα που έχει με την κυρία Αγγελοπούλου στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μας, την καινοτομία, την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία της Παιδείας και ειδικότερα στον ρόλο που διαδραματίζει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. «Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες και εξαιτίας της ευέλικτης δομής του. Η δια βίου μάθηση δεν θα είναι, στο εξής, χόμπι για λίγους αλλά ανάγκη για πολλούς» σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και στην ίδρυση του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης, για την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγόριθμους, που προωθεί η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». «Σκοπός μας είναι οι νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες να μένουν στη χώρα μας, αλλά και η Ελλάδα να μπει στην αιχμή της πρωτοπορίας και της καινοτομίας» κατέληξε.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Πρόεδρε του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου,
Αγαπητοί φίλοι

Η Παιδεία ήταν πάντα ένα θεμελιώδες αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, οι οικογένειες προτιμούσαν να στερηθούν άλλα αγαθά για να προσφέρουν στα παιδιά τους το αγαθό της Παιδείας. Για αυτό ένα από τα πρώτα μελήματα του νεότερου ελληνικού κράτους ήταν η ανάπτυξη οργανωμένων δομών εκπαίδευσης.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε θέσει την εκπαίδευση, ως προϋπόθεση για να συσταθεί το νέο ελληνικό κράτος. Όταν στη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα ιδρύθηκε, το μετέπειτα μετονομασθέν, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου, με φοιτητές -και ακροατές, ανάμεσα στους οποίους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση σύντομα μαζικοποιήθηκε, «το χαρτί», ο τίτλος αποφοίτησης μετατράπηκε σε φετίχ. Όμως τα τελευταία χρόνια αυτό δεν είναι αρκετό για να εκπληρώσει ο κάτοχος του το όνειρο της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ανέλιξης του.
Ζούμε σε μια εποχή, γρήγορων και βίαιων αλλαγών. Παραδοσιακά επαγγέλματα απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ άλλα, καινούργια αναδύονται. Η εκπαίδευση θα πρέπει και αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε να βοηθήσει τους νέους και τις νέες της Ελλάδας να βρουν το δρόμο τους.

Δεν είναι όμως μόνο οι νέοι. Σε πολλούς τομείς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, απαιτούνται νέες δεξιότητες, επαγγελματίες στο μέσον της καριέρας τους χρειάζονται μια καινούργια ή μια δεύτερη ευκαιρία.

Αυτό προσφέρει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μια σημαντική διέξοδο για προσωπική πρόοδο ή για επαγγελματική εξέλιξη.
Και το πετυχαίνει παρέχοντας υψηλή ποιότητα σπουδών, εισάγοντας διαρκώς νέα γνωστικά αντικείμενα, ανοίγοντας δρόμους, καθώς ήταν το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που εισήγαγε οργανωμένα και σε μεγάλη έκταση το υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης.

Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες και εξαιτίας της ευέλικτης δομής του. Η δια βίου μάθηση δεν θα είναι, στο εξής, χόμπι για λίγους αλλά ανάγκη για πολλούς. Αγκυλώσεις του παρελθόντος θα πρέπει να αναθεωρηθούν, όπως η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ σήμερα με τον Αλμπερτ Μπουρλά. Δεν θα μιλήσω, φυσικά, για τα επιτεύγματα του, αλλά θα τον συγχαρώ για την μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, η οποία προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης σε νέους επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέτοιες επενδύσεις συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του τεχνολογικού αποτυπώματος της χώρας μας.
Στις ίδιες ράγες θα κινηθεί και το ερευνητικό Ινστιτούτο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγόριθμους, για την ίδρυση του οποίου η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» κινείται μεθοδικά και αποφασιστικά. Σκοπός μας είναι οι νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες να μένουν στη χώρα μας, αλλά και η Ελλάδα να μπει στην αιχμή της πρωτοπορίας και της καινοτομίας.

Αυτή η επιδίωξη, αποτελεί, πιστεύω, κοινό στόχο όλων μας. Θεωρώ, συνεπώς, μεγάλη τιμή, να παραλαμβάνω το Χρυσό Μετάλλιο Αριστείας του Ιδρύματος σας. Αλλά ταυτόχρονα συναισθάνομαι και την ευθύνη που το συνοδεύει.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχετικά Άρθρα