• 19 Ιουνίου, 2021

Με…άγριες διαθέσεις για “ρεβάνς” ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα-Τουρκικά ΜΜΕ: Αναμένεται να θέσει θέμα “τουρκικής” μειονότητας

 Με…άγριες διαθέσεις για “ρεβάνς” ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα-Τουρκικά ΜΜΕ: Αναμένεται να θέσει θέμα “τουρκικής” μειονότητας

Στην Αθήνα έρχεται την ερχόμενη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, με τον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο να υποστηρίζει πως θα θέσει θέμα “τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο Τσαβούσογλου από τα κύρια θέματα που θα θέσει είναι αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Η Τουρκία θα επιχειρήσει να εμφανιστεί για μία ακόμη φορά ως “προστάτιδα” των δικαιωμάτων της, εμμένοντας προκλητικά στον χαρακτηρισμό της ως “τουρκικής”».

Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενδέχεται να επιδιώξει να πάρει… ρεβάνς μετά την «πληρωμένη» απάντηση και τις σαφείς θέσεις του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι τελευταίες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «Πομακοχώρια» και σε «Ελληνόπουλα» για τους μικρούς μαθητές της μειονότητας έχουν εξοργίσει την Άγκυρα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις εντός ελληνικής έδρας.
“Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση θα είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης Αθήνας να δημιουργήσει μία πλαστή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα
Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογο του την Κυριακή 30 Μαΐου.
Επίσης, πρόθεση του πρωθυπουργού σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι να συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου, ανταποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον κ. Δένδια στην Άγκυρα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται νωρίτερα την Κυριακή να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.