Μαζάνης: Θανατηφόρος και πιο μεταδοτική από τον κοροναϊό η οξεία ηπατίτιδα

 Μαζάνης: Θανατηφόρος και πιο μεταδοτική από τον κοροναϊό η οξεία ηπατίτιδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γνωστός Παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, για την οξεία ηπατίτιδα και επισημαίνει στους γονείς ότι πρέπει να προσέχουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και πως η έγκαιρη παρατήρηση των ύποπτων συμπτωμάτων στα παιδιά, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, πολύ σκούρο χρώμα στα ούρα, «λευκό» χρώμα στις κενώσεις, εμφάνιση ίκτερου, είναι τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά και να προβληματίσουν τους γονείς για να κλείσουν ραντεβού στον παιδίατρο, σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη.

«Είναι θανατηφόρος αυτή η ηπατίτιδα» είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ενώ σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που ήδη καταγράφεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, τόνισε ότι «δεν είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών για τα οποία απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «η ηπατίτιδα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με το σάλιο και είναι πιο μεταδοτική από τον κορωνοϊό, αλλά αυτήν την στιγμή έχουν “μαζευτεί” τα περιστατικά σε λίγες χώρες», προσθέτοντας πως «ακόμη και στην γειτονική μας Ιταλία, έχει εμφανιστεί κρούσμα σε ένα παιδί».

Όπως επεσήμανε, «οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αφορούν παιδιά από λίγων μηνών έως 6 ετών, αρκετές αφορούν παιδιά 6-10 ετών και λιγότερες παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω».

Ξεκαθάρισε ότι η εκδήλωση της οξείας ηπατίτδας δεν έχει σχέση με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. «Κανένα παιδί που έχει νοσήσει, δεν είχε εμβολιαστεί για το κορωνοϊό. Έτσι κι αλλιώς, το 80% των περιστατικών είναι σε παιδιά κάτω των 5 ετών και επομένως δεν θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί σε κάθε περίπτωση».

«Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β δεν προφυλάσσουν, καθώς δεν έχουν σχέση με την οξεία ηπατίτιδα που βρίσκεται σε έξαρση», είπε ακόμη ο παιδίατρος, τονίζοντας πως για λόγους προστασίας, «θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής των παιδιών για την καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή».

Πηγή: cnn.gr

Χρήστος Σταθόπουλος