• 28 Ιουλίου, 2021

“Μαύρο” σενάριο για 18.000 κρούσματα ημερησίως το φθινόπωρο και χιλιάδες εισαγωγές στο ΕΣΥ- Αγώνας δρόμου για ανοσία στο 75% του πληθυσμού έως τα τέλη Αυγούστου

 “Μαύρο” σενάριο για 18.000 κρούσματα ημερησίως το φθινόπωρο και χιλιάδες εισαγωγές στο ΕΣΥ- Αγώνας δρόμου για ανοσία στο 75% του πληθυσμού έως τα τέλη Αυγούστου

Σε επιδημιολογικό συναγερμό βρίσκεται η χώρα, με την έξαρση των κρουσμάτων του κοροναϊού. Mετά τη νέα χθεσινή έξαρση των κρουσμάτων (2.327), οι ειδικοί επισημαίνουν πως εφόσον δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί το πλέον αρνητικό σενάριο (τύπου Πορτογαλίας) που προβλέπει έως και 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με σταδιακή επιβάρυνση και του ΕΣΥ. Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης δημοσιοποίησε μοντέλο σύμφωνα με το οποίο σε μία τέτοια περίπτωση θα εισαχθούν στις ΜΕΘ 2.700 ασθενείς, γεγονός που ισοδυναμεί με μπλακ άουτ του συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση στοχεύει τώρα στην δημιουργία τείχους ανοσίας με εμβολιαστική κάλυψη στο 75% του πληθυσμού έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ ο βασικός στόχος είναι να πεισθούν να εμβολιασθούν οι περίπου 700.000 πολίτες άνω των 50 ετών που δεν το έχουν κάνει έως τώρα.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει και το parapolitika.gr, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τέταρτο κύμα θα είναι σφοδρότερο λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία «χτυπά» τις νέες ηλικιακές ομάδες και τους ανεμβολίαστους πληθυσμούς.

Τα ημερήσια κρούσματα της νόσου ανεβαίνουν επικίνδυνα και κυμαίνονται καθημερινά γύρω στα 2.000. Σήμερα η χώρα μας ανακοίνωσε 2.327 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο όσους κάνουν λόγο για… ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο.

Ωστόσο, υπάρχουν και… πιο τρομακτικές προβλέψεις. Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν έως και 18.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου, αν η πορεία της ινδικής μετάλλαξης δεν ανακοπεί.

Το Βήμα
“Μαύρο σενάριο” από το “Βήμα” με βάση το μοντέλο Σαρηγιάννη

Σύμφωνα με το εφιαλτικό αυτό σενάριο, η κορύφωση του τέταρτου κύματος θα έλθει στις 6 Οκτωβρίου με 18.000 κρούσματα ημερησίως, τα οποία θα φθάσουν στις 19.000 ημερησίως ως τα τέλη Οκτωβρίου – με διακυμάνσεις οι δυσθεώρητοι αριθμοί που μόλις διαβάσατε θα συνεχιστούν ως και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα υπάρξει πλέον αποκλιμάκωση αφού ουσιαστικώς θα έχει επέλθει «ανοσία αγέλης» μέσω μόλυνσης τεράστιου μέρους του πληθυσμού από τον ιό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση το συγκεκριμένο αρνητικό σενάριο στα μέσα Οκτωβρίου θα νοσηλεύονται 2.700 άτομα σε ΜΕΘ, τα οποία θα φθάνουν τα 2.900 στις αρχές Νοεμβρίου και τα 3.050 στις 15 με 18 Δεκεμβρίου.

Νέο lockdown το φθινόπωρο

Μάλιστα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δεν αποκλείει το σενάριο ενός σύντομου lockdown. «Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα loickdown 15 ημερών – με πλήρες όμως κλείσιμο δραστηριοτήτων- θα μπορούσε αν χρειαστεί να ‘μαζέψει’ σημαντικά την κατάσταση. Τα στοιχεία των ειδικών σοκάρουν, καθώς δείχνουν έως και 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως» είπε ο κ. Σαρηγιάννης στο «Βήμα της Κυριακής».