• 19 Ιανουαρίου, 2021

Μαξίμου-Σαμαράς: Πυρά εκατέρωθεν ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας με την Αίγυπτο

 Μαξίμου-Σαμαράς: Πυρά εκατέρωθεν ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας με την Αίγυπτο

Ο Διακόπουλος έφυγε, η ουσία μένει – Τζαρτζαρίσματα μητσοτακικών και σαμαρικών ενόψει της ψήφισης των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο

Παρελθόν αποτελεί, λοιπόν, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος για το κυβερνητικό σχήμα μετά τις δηλώσεις του για το «Ορούτς Ρέις». Το κλίμα για τον τέως πια, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας ήταν εξ αρχής πολύ βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου και δρόμος επιστροφής δεν υπήρχε, όπως από την πρώτη στιγμή σας είχε ενημερώσει το libre.gr.

Η ουσία, όμως, των δηλώσεων αυτών παραμένει, για το εάν πραγματοποίησε έρευνες ή όχι, γεγονός που πυροδοτεί εκρηκτικές καταστάσεις ενόψει της ψήφισης, την ερχόμενη εβδομάδα, από το ελληνικό Κοινοβούλιο των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το να επιβεβαιώνει ο στρατιωτικός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας αυτό που όλοι φοβόντουσαν, ότι δηλαδή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πάτησε «πόδι» εκεί που δεν θα έπρεπε να είναι, και μετά να λέει, «συγνώμη, δεν καταλάβατε», δεν αφήνει σε κανέναν -εκτός, ίσως, από κάποιους κυβερνητικούς βουλευτές στις δημόσιες τοποθετήσεις τους- την παραμικρή αμφιβολία για το ποια από τις δύο εκδοχές Διακόπουλου ισχύει… Και η πραγματική, δυστυχώς, εκδοχή, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το κυβερνητικό αφήγημα –γι’ αυτό και το «πυρ ομαδόν» από μέσα ενημέρωσης και διαμορφωτές της κοινής γνώμης που ασπάζονται τις θέσεις Μητσοτάκη, γι’ αυτό και η (εξώθηση σε) παραίτηση.

Τον… παραίτησαν γιατί είπε την αλήθεια, σημείωσαν σε ταυτόσημες σχεδόν, ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Κίνημα Αλλαγής, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώνει ότι «ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Αντιναύαρχος ε.α. και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το ‘επιτελικό’ κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος είναι απλός: είπε την αλήθεια και αποκάλυψε τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για τις δήθεν ‘ανύπαρκτες έρευνες’ του Oruc Reis. Μια αλήθεια που ανατρέπει την κουτοπόνηρη κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της για την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης για πολλοστή φορά, ακόμα και σε πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα, πορεύεται με φτηνούς επικοινωνιακούς όρους, μήπως και περισώσει το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει», είναι το συμπερασματικό σχόλιο της Κουμουνδούρου.

Ενώ το Κίνημα Αλλαγής σχολίαζε, «ως φαίνεται, τα όσα είπε ο κ. Διακόπουλος για τη δράση του Oruc Reis και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ήταν η αλήθεια. Μόνο που η αλήθεια δεν βόλευε τον κύριο Μητσοτάκη, που τον παραίτησε».

Τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να δει αν θα βάλει στη θέση του, τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον Θάνο Ντόκο, ή αν θα προτιμήσει ένα τρίτο πρόσωπο, πιθανώς στρατιωτικό. Προσωπικότητες και διαδρομές διαφορετικές οι κ. Διακόπουλος και Ντόκος, εν τούτοις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τον τελευταίο χρόνο τους… ξέφυγαν αλήθειες που προφανώς και συζητιούνταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά ουδείς ως εκείνη τη στιγμή είχε διανοηθεί να ψελλίσει δημοσίως. (Πιο πρόσφατο δείγμα εκ μέρους του Θ. Ντόκου, η δημόσια παραδοχή, ότι ήταν λάθος το ποντάρισμα στο Λίβυο φύλαρχο Χαφτάρ).

Επιστρέφοντας πάντως στην ουσία, το αν έγιναν έρευνες ή όχι από το «Ορούτς Ρέις», η ομολογία Διακόπουλου έρχεται να πυκνώσει τα σύννεφα πάνω από τη …Μεσσηνία και το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά. Την ερχόμενη εβδομάδα, οι «300», ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και οι περίπου είκοσι βουλευτές που ελέγχει ή, έστω, επηρεάζει, θα κληθούν να πουν «ναι» στις συμφωνίες με Ρώμη και Κάιρο, με τα -προβληματικά- σημεία που αυτές εμφανίζουν.

Το σαμαρικό antinews αποτυπώνει τους σχετικούς προβληματισμούς, καθώς σε χθεσινό του σημείωμα («Δύσκολοι καιροί για… νέους Μωυσήδες») εκφράζει την ελπίδα του, «έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν οι Πρέσπες του Αιγαίου που ορέγονται οι δυνάστες της πατρίδας. Αν και», συνεχίζει, «πολύ φοβούμαστε ότι μετά από την προδοτική συμφωνία με την Αίγυπτο… το νερό έχει μπει στο αυλάκι.

Ίσως αν Σαμαράς και Καραμανλής αποδείξουν εν τοις πράγμασι ότι είναι πατριώτες καταψηφίζοντας ακόμη μια επαίσχυντη συμφωνία να αποφύγουμε τα χειρότερα ως έθνος», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Μηνύματα όμως στέλνει και το μητσοτακικό μπλοκ προς τον Α. Σαμαρά: καθόλου τυχαία στη συγκυρία αυτή ο Γιάννης Κουρτάκης από τη στήλη του στα «Παραπολιτικά» στις 14 Αυγούστου και με αφορμή μια άλλη υπόθεση εκείνος, τη Novartis -υπόθεση που πληγώνει, ενοχλεί τον Μεσσήνιο πολιτικό- έγραφε: «Περίεργα εσωκομματικά παιχνίδια ‘χρεώνουν’ εσχάτως κάποιοι στον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός, με αφορμή την υπόθεση Novartis, τα έχει πάρει προσωπικά με τον Κυριάκο. Πάντως, στην παρούσα φάση ο μόνος που θα τον ακολουθούσε σε τρέλες, θα ήταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, άντε και ο Ζήσης του antinews. Μιλάμε για μεγάλη μοναξιά», έγραφε ο Γ. Κουρτάκης προεξοφλώντας έτσι ότι η επανάληψη της ιστορίας… κ.λ.π. κ.λ.π.

Προφανώς, πάντως, ο Α. Σαμαράς θα έκανε μια αποκοτιά, μια τρέλα που γράφει και ο επικεφαλής του ομίλου των «Παραπολιτικών» όχι για τη Novartis, αλλά ΜΟΝΟ για εθνικό θέμα.

Θα έχει ενδιαφέρον η επόμενη εβδομάδα…

Νίκος Παπαδημητρίου