Μαξίμου: Μηνύματα χαλάρωσης παρότι οι σκληροί δείκτες επιμένουν – Οι εισηγήσεις για τον Φεβρουάριο

 Μαξίμου: Μηνύματα χαλάρωσης παρότι οι σκληροί δείκτες επιμένουν – Οι εισηγήσεις για τον Φεβρουάριο

Βαρύς είναι καθημερινά ο φόρος αίματος της πανδημίας του κοροναϊού στην χώρα μας δημιουργώντας την αντιφατική εικόνα. Ενώ τα ημερήσια κρούσματα αποκλιμακώνονται, ο αριθμός των θανάτων κινείται σε τριψήφια δεδομένα. Χθες Τρίτη 106 συμπολίτες μας κατέληξαν προστιθέμενοι στους 101 νεκρούς της Δευτέρας, αλλεπάλληλα «μαύρα» ρεκόρ, που ζητούν απαντήσεις γιατί η Ελλάδα κινείται τόσο υψηλά στους πίνακες της θνησιμότητας συγκριτικά με τον πληθυσμό της.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η κυβέρνηση παρουσιάζει την επιχειρηματολογία ότι οι βαριές νοσήσεις πολλών ανεμβολίαστων από την μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με τις αναγνωρισμένες αδυναμίες των νοσοκομείων εκτός μεγάλων αστικών κέντρων είναι οι κύριες αιτίες.

  • Συμπληρώνουν, δε, ότι το σύστημα καταγραφής των νεκρών στην χώρα μας δεν είναι τόσο ελαστικό όπως σε άλλες χώρες, «κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εγγράφονται στους θανάτους από τις παρενέργειες του covid19 περιπτώσεις ασθενών που σε άλλα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας δεν θα εγγράφονταν» σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όμως είναι σαφές ότι την ώρα που ο Φεβρουάριος και η Άνοιξη θα είναι περίοδοι ελευθερίας και όχι περιορισμών, κατά τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, η επαναφορά της κοινωνικής ζωής σε πλήρη κανονικότητα θα πρέπει να συνοδευτεί με αξιόπιστα πορίσματα και συνεπώς απαντήσεις για το επώδυνο σκέλος των ανθρώπινων απωλειών ιδίως το τελευταίο εξάμηνο.

  • Όχι μόνο για να απαντηθεί η κριτική της αντιπολίτευσης αλλά για το τεκμήριο αλήθειας που η κυβέρνηση δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει ψηλά στην σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών στο Μαξίμου δεν υπάρχει βιασύνη για παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών ως τα τέλη Ιανουαρίου. Όμως από το κατώφλι του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει την κοινωνική και οικονομική ζωή στην σφαίρα αυξημένων βαθμών ελευθερίας.

Είναι ενδεικτικό ότι στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι «δεν καίγονται να πιέσουν πχ για την επαναφορά της μουσικής, καθώς μετά και την επόμενη εβδομάδα όλα θα πάρουν σταδιακά τον δρόμο τους». Συνεπώς και η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου υγείας θα δρομολογήσει εξελίξεις μόνο αν το κρίνουν οι επιστήμονες.

Παναγιώτης Δρίβας