“Μαξιλαροπόλεμος” κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ μετά την περίεργη διαρροή του ΥΠΟΙΚ

 “Μαξιλαροπόλεμος” κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ μετά την περίεργη διαρροή του ΥΠΟΙΚ

Μια διαρροή κύκλων του ΥΠΟΙΚ που αποκάλυψε πως έχει ήδη γίνει χρήση του αποκαλούμενου “μαλακού μαξιλαριού” που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση και μέχρι πρότινος απέφευγε να χρησμιμοποιήσει η σημερινή, προκαλεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικά στελέχη κατηγορούσαν μέχρι πρότινος τον ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε την χρήση του “μαξιλαριού”, ενώ ορισμένα, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αμφισβητούσαν ακόμα και την δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει μέρος του αποθέματος των 32 δισ, λέγοντας πως είναι δεσμευμένο έναντι της ρύθμισης χρέους από τον ESM.

Τελικώς φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη χρησιμοποιήσει 12-14 δισ. από το “μαλακό μαξιλάρι” αλλά αυτό δεν το ανακοίνωσε, ως θα όφειλε, ο υπουργός Οικονομικών, αλλά έγινε με διαρροή κύκλων του ΥΠΟΙΚ, και μάλιστα την ημέρα που η ελληνική οικονομία δανειζόταν από τις αγορές.

Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση Τσακαλώτου- Σταϊκούρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίζει το θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να κάνει ειδική αναφορά στο θέμα αυτό από τη συνέντευξη που παραχωρεί απόψε στο Kontra Channel.

Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί απορία είναι ότι οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ έλεγαν (σχετική δημοσίευση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως τα αποθέματα αυτά επαρκούν μέχρι τον Ιούλιο, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το τι θα συμβεί εάν συνεχιστούν οι τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία μετά την πανδημία.

Η παρέμβαση Τσακαλώτου

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό τρόπο για την δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να το χρησιμοποιεί» αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως σημειώνει, «είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση για αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η ΝΔ προφανώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ. Αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι τα χρησιμοποιεί ήδη πιεζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που 63 βουλευτές καταθέσαμε την Δευτέρα».

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο το γεγονός πως μόλις χθες, ο κ. Σταϊκούρας δήλωνε πως «φιλοδοξία» της κυβέρνησης είναι «να μην αγγίξουμε» το μαξιλάρι «ούτε τον Ιούνιο», προσθέτοντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει και το «σκληρό» μαξιλάρι, το οποίο ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, καθώς είναι δεσμευμένο από τον ESM. Το «σκληρό» μαξιλάρι ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προφανώς περιλαμβάνει χρήση πόρων του μαξιλαριού. Η κυβέρνηση τον είχε κατηγορήσει τότε για λαϊκισμό και παροχολογία. Σήμερα αποδεικνύεται ότι σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξαιρετική αποσπασματικότητα και με αδιανόητη αδιαφάνεια. Τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πρέπει να ληφθούν τώρα. Όπως έχουμε ξαναπεί κάθε ώρα καθυστέρησης μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια».

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για την χρήση των χρημάτων του. Οφείλει να παραδεχτεί ότι αν είχε ακολουθηθεί η θέση της ΝΔ και δεν υπήρχε μαξιλάρι η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει.

Λίγη διαφάνεια στην χρήση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού δεν βλάπτει» καταλήγει ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Η διαρροή από το ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών ότι μέχρι και τον Μάρτιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί το «μαλακό» μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 12-14 δισ. ευρώ. Η χρησιμοποίησή του άρχισε από τον Απρίλιο για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κοροναϊού ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ και συμπλήρωσαν ότι το μαξιλάρι αυτό είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά το “ σκληρό” μαξιλάρι που είναι δεσμευμένο από τον ESM ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές. Και τα κατάφερε, αναφέρει σε δήλωσή του για την έκδοση του επταετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
“Η έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, αποτελεί θετική εξέλιξη.

Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον.

Και είναι πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης Μαρτίου του 2018, όταν διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Σημειώνω, επιπροσθέτως, την καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε!

Η εμπιστοσύνη των αγορών στην Κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνεται!

Η Ελλάδα απέδειξε ότι και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να τα καταφέρει!», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Θετική υποδοχή στο ελληνικό ομόλογο

Με επιτόκιο 2,05% το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές ρευστότητα 2 δισ. ευρώ με την νέα έκδοση 7ετών ομολόγων.
Έτσι το συνολικό ποσό που έχει αντλήσει η χώρα από τις αγορές μετά την έξοδο της απο τα Μνημόνια αυξάνεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Εκδόσεις ομολόγων Ελληνικού . Δημοσίου

ΠΟΣΟ (δισ.ευρώ) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΤΟΚΙΟ Ημερο/νία

2 7Υ 2.05% Απρλ.2020

2.5 15Υ 1.88% Φεβρ.2020

1.5 10Υ 1.50% Οκτ.2019

2.5 7Υ 1.90% Ιουλ.2020

2.5 10Υ 3.90% Μαρ.2019

2.5 5Υ 3.60% Φεβρ.2019

Σύνολο 13,5

Ωστόσο οι πιέσεις στην δευτερογενή αγορά ήταν και σήμερα έντονες με αποτέλεσμα τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ιταλία οι αποδόσεις των ομολόγων να επιστρέφουν στα υψηλά επίπεδα που είχαν φθάσει πριν ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις αγορές μέσω του προγράμματος EPP.

Oι δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάσασης της χώρας επιβάρυναν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα. Το ΔΝΤ στην έκθεση του Fiscal Monitor, προβλέπει ότι το Δημόσιο Χρέος θα αγγίξει φέτος το 200% του ΑΕΠ εξαιτίας της αύξησης του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ (περίπου 17 δισ. ευρώ).

Έτσι στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 2,1% από 1,92% χθες του 5ετους το 1,53% από 1,48% και του 15ετούς στο 2,08% από 1,96% .

  Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 9 εκατ.ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,13% από 1,84% χθες έναντι -047 του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθε στο 2,50% από 2,22%.

  Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ, με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου νωρίς το απόγευμα να κυμαίνεται στα 1,0916 δολ. από τα 1,0979 5 δολ. που άνοιξε η αγορά. 

  Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0903  δολ.

Φωτό επάνω: O περίφημος μαξιλαροπόλεμος του 1964, ξημερώματα στο ξενοδοχείο George V, στο Παρίσι – Οι Beatles μετά από συναυλία στην πρωτεύουσα του Φωτός

Σεραφείμ Κοτρώτσος