“Μήδεια” Ματαιώθηκε η πρεμιέρα στην Επίδαυρο – Διαφώνησαν Σωματεία – Διοίκηση Εθνικού

 “Μήδεια” Ματαιώθηκε η πρεμιέρα στην Επίδαυρο – Διαφώνησαν Σωματεία – Διοίκηση Εθνικού

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, μίλησε με τους τεχνικούς και τους ηθοποιούς της παράστασης μήπως μεταπειστούν και πραγματοποιηθεί η παράσταση, εν τέλει. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και έτσι η σημερινή παράσταση ακυρώνεται.

Δε θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα 8 Ιουλίου η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου της “Μήδειας” του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού από το Εθνικό Θέατρο.

Από το πρωί λάμβαναν χώρα διαρκώς διαβουλεύσεις ανάμεσα στη Διοίκηση του Εθνικού και τα Σωματεία. Μάλιστα η Διοίκηση του Εθνικού έκανε και ασφαλιστικά μέτρα στα Σωματεία, προκειμένου να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η προαναγγελθείσα στάση εργασίας, όμως αυτά απορρίφθηκαν.

Ο ίδιος ο Γιάννης Μόσχος, καλλιτεχνκός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, μίλησε με τους τεχνικούς και τους ηθοποιούς της παράστασης μήπως τυχόν μεταπειστούν και γίνει η παράσταση σήμερα. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και έτσι η σημερινή παράσταση ακυρώνεται.

Στο δελτίο Τύπου από το Εθνικό αναφέρονται τα εξής:

Η πρεμιέρα της Μήδειας του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού από το Εθνικό Θέατρο δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου λόγω στάσης εργασίας που ανήγγειλαν το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών από τις 20.00 έως τις 24.00, με θέμα την αναπροσαρμογή της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης για την εκτός έδρας εργασία.

Το Εθνικό Θέατρο στήριξε από την πρώτη στιγμή το αίτημα των εργαζομένων για αύξηση των ποσών των εκτός έδρας αποζημιώσεων, έχοντας την υποστήριξη τόσο όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Γιάννη Μόσχου.

Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανταποκρίθηκε θετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεσμευόμενη ρητά −και δημόσια− για την ικανοποίηση του αιτήματος, διασφαλίζοντας μάλιστα αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου. Παρόλα αυτά το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μέχρι τελευταία στιγμή επέμειναν σε στάσεις εργασίας την ημέρα της πρεμιέρας της Μήδειας, αν και το αίτημα έχει ήδη ικανοποιηθεί.

Ζητούμε συγγνώμη από το κοινό για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που προκαλεί αυτή η εξέλιξη, για την οποία δεν ευθύνεται το Εθνικό Θέατρο, το οποίο προσπάθησε μέχρι τελευταία στιγμή να βρεθεί λύση.

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους θεατές/-τριες που είχαν προμηθευτεί τα εισιτήριά τους. Θεατές/-τριες που αγόρασαν τα εισιτήρια τους από το τηλεφωνικό κέντρο ή οnline, η επιστροφή γίνεται αυτόματα στην κάρτα αγοράς. Θεατές/-τριες που αγόρασαν τα εισιτήριά τους από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είτε με κάρτα είτε με μετρητά, η επιστροφή γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, προσκομίζοντας τα εισιτήρια τους. Για εισιτήρια που έχουν αγοραστεί με μετρητά σε κάποιο φυσικό σημείο του δικτύου του παρόχου ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τα χρήματα θα επιστραφούν στους δικαιούχους με τραπεζική κατάθεση.

Όθων Παπαδάκης