• 16 Οκτωβρίου, 2021

Μαρουσάκης: Η νέα κακοκαιρία θα έχει χαρακτηριστικά “Ιανού” (vid)

 Μαρουσάκης: Η νέα κακοκαιρία θα έχει χαρακτηριστικά “Ιανού” (vid)

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης από Πέμπτη ξεκινάει ένα νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που θα τα χαρακτηριστικά της θυμίζουν τον «Ιανό».

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν η κακοκαιρία θα έχει και τροπικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να περιμένουμε τα προγνωστικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος είναι ακραίος από Πέμπτη και μετά» σημειώνει ο κ.Μαρουσάκης.

Ο «Ιανός» στον οποίο αναφέρθηκε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ήταν μία από τις ισχυρότερες κακοκαιρίες που έπληξαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε στις 16/09/2020 και κράτησε μέχρι 20/09/2020. Ήταν ένα βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά (medicane) που δημιουργήθηκε στο Νότιο Ιόνιο και κινήθηκε προς τη χώρα μας.

Στην Κεφαλονιά καταγράφηκαν θυελλώδεις ανέμοι με ριπές έως 194 km/h, ραγδαίες βροχοπτώσεις (πάνω από 350 mm σε 1 ημέρα), κατολισθήσεις, υψηλός κυματισμός και πλημμυρίδα. Επιπλέον πολλές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας δέχθηκαν μεγάλα ύψη υετού προκαλώντας πολύ μεγάλες καταστροφές και οδήγησαν στον θάνατο 4 ανθρώπους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις εντοπίστηκαν στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι όπου κατέρρευσαν κτίρια.