• 18 Οκτωβρίου, 2021

Μάριο Ντράγκι: Ζητά την σαφή δέσμευση των G20 για το κλίμα

 Μάριο Ντράγκι: Ζητά την σαφή δέσμευση των G20 για το κλίμα

Η Ιταλία θέλει να υπάρξει σαφής δέσμευση από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο, που θα διεξαχθεί στα τέλη του Οκτωβρίου στη Ρώμη, για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, που είναι ο πιο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως και για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την επίτευξη αυτού του στόχου, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας κατά την συνάντηση Youth4Climate που διεξάγεται στο Μιλάνο, ο Ντράγκι σημείωσε ότι ασκεί πιέσεις στις χώρες να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα και να είναι έτοιμες, σε ορισμένες περιπτώσεις, να λάβουν πιο τολμηρές.

“Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια δέσμευση της G20 για την ανάγκη να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό. Και θέλουμε να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την επίτευξη αυτού του στόχου του 1,5 βαθμού”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός ενώπιον 400 νέων από όλον τον κόσμο που συναντώνται στο Μιλάνο.

Η Ιταλία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την προεδρία της G20 και διοργανώνει μαζί με την Βρετανία την COP26 που θα διεξαχθεί στην Γλασκώβη τον Νοέμβριο, “ενθαρρύνει τις χώρες να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους για το κλίμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναλάβουν ακόμη πιο τολμηρές”, συνέχισε ο Ντράγκι, η ομιλία του οποίου διεκόπη για σύντομο διάστημα από διαδηλωτές.
“Η οικολογική μετάβαση δεν αποτελεί επιλογή — είναι ανάγκη”, υπογράμμισε.

Τα πλούσια κράτη, που δεσμεύτηκαν πριν από μια δεκαετία να κινητοποιούν ετησίως 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθούν τις ευάλωτες χώρες να προσαρμοστούν και να κάνουν μια μετάβαση σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας, χρειάζεται να εκπληρώσουν αυτήν τους την δέσμευση, πρόσθεσε.

Αυτή η δέσμευση των πλούσιων χωρών θα πρέπει να φέρει τη μορφή δωρεών κι όχι δανείων, υπογράμμισε επίσης σχετικά με τον στόχο αυτόν.Ο Ντράγκι σημείωσε εξάλλου ότι οι τρέχουσες υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να εμμείνουν, αν και όχι στα τρέχοντα επίπεδα.

Η G20, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της οποίας θα συναντηθούν στην Ρώμη στις 30 και 31 Οκτωβρίου, “περιλαμβάνει χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και περισσότερο από το 75% των εκπομπών” των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συνέχισε.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.