• 14 Απριλίου, 2021

Μακρόν σε φοιτητές: Ποτέ δεν έχουμε ζητήσει τόσες θυσίες από τους νέους

 Μακρόν σε φοιτητές: Ποτέ δεν έχουμε ζητήσει τόσες θυσίες από τους νέους

«Ποτέ δεν έχουν ζητηθεί τόσες θυσίες από τους νέους στην Ευρώπη όσο σε αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης» τόνισε ο Εμμάνουελ Μακρόν.

Κοροναϊός: Εννέα στους δέκα ιαθέντες παρουσιάζουν ψυχολογικές διαταραχές και απώλεια γεύσης-όσφρησης

«Αυτό που δεν έχει κάτι αντίστοιχο στη σύγχρονη ιστορία μας είναι ότι ζητάμε τις μεγαλύτερες θυσίες από τους νέους μας για να προστατεύσουμε τους πιο ηλικιωμένους», δήλωσε ο Μακρόν απευθυνόμενος σε φοιτητές στο Βίλνιους.

Απέναντι στην επιδημία της Covid-19 στη Γαλλία, «πρέπει να πάρω την απόφαση, επειδή ο ιός πηγαίνει πολύ γρήγορα, να κλείσω μπαρ, εστιατόρια, τόπους συνύπαρξης συνυφασμένους με τη φοιτητική ζωή», και «για να προστατεύσουμε, θέτουμε πολλούς περιορισμούς στη φοιτητική ζωή», πρόσθεσε αναφερόμενος στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που έφθασε χθες, Δευτέρα, στη Λιθουανία, για μια περιοδεία στη Βαλτική, αναφέρθηκε επίσης στο «στρες» που προκαλεί η κατάστασης «στους νέους που τελειώνουν την εκπαίδευση, εισέρχονται στην ενεργό ζωή και βρίσκουν έναν κόσμο κλειστό με μια εξαιρετικά σημαντική ανεργία και οικονομικές δυσκολίες».

«Οι νέοι μας στην Ευρώπη περνάνε από τις πιο δύσκολες στιγμές. Πότε στη σύγχρονη ιστορία μας δεν έχουμε ζητήσει τόσες θυσίες από τους νέους μας για να αντισταθούμε όλοι μαζί και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος σε αυτή τη συζήτηση με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

«Όλο αυτό, σας τα λέω ως δέσμευση, γιατί θα είναι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, όλο αυτό μας υποχρεώνει: δεν μπορούμε να ρωτάμε τη νεολαία τι θα κάνουμε, να της αφήσουμε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα έχουμε διευθετήσει τα κλιματικά θέματα, όπου δεν θα έχουμε σταθεροποιήσει την Ευρώπη μας και όπου δεν θα έχουμε διευθετήσει το χρέος στο οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν», είπε ο Μακρόν.

«Θεωρώ πως τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, έχουμε όσον αφορά τους νέους και ειδικά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μια τεράστια ευθύνη προκειμένου να σας βοηθήσουμε να επινοήσετε αυτόν τον περίφημο κόσμο του μετά, για τον οποίο έχουμε μιλήσει τόσο πολύ, γιατί αυτό θα πάρει καιρό», κατέληξε.