• 28 Ιανουαρίου, 2022

Μαγιορκίνης – Θέμα χρόνου η επικράτηση της Όμικρον έναντι της Δέλτα και στην Ελλάδα

 Μαγιορκίνης – Θέμα χρόνου η επικράτηση της Όμικρον έναντι της Δέλτα και στην Ελλάδα

Για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα και την παραλλαγή Όμικρον μίλησε στη σημερινή ενημέρωση ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, η μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι πλέον δεδομένη και η πιθανότητα επικράτησης έναντι της Δέλτα αυξάνεται κάθε μέρα.

Τα δεδομένα δείχνουν, επίσης, ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου δίνει πολύ καλές πιθανότητες για προστασία από την παραλλαγή. Όσο για τη νοσηρότητα είναι νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τη Νότια Αφρική έδειξαν ότι υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες, που μπορεί να οφείλεται και στην πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν διαφαίνεται όμως αύξηση στους θανάτους.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι είμαστε σε αναμονή για να δούμε αν η Όμικρον θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η εξάπλωση της παραλλαγής φαίνεται να διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις μέρες.

Σε γενικές γραμμές, έχουν αυξηθεί οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως, ωστόσο οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 2%.

Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι αυξημένη, όμως δείχνει τάσεις σταθεροποίησης και ίσως μικρής ύφεσης.