Μαγιορκίνης – Παπαευαγγέλου στο libre: Οι μεταλλάξεις “Βήτα” και “Κάππα”, το παράδειγμα της Βρετανίας και οι κρίσιμοι δείκτες του Αυγούστου

 Μαγιορκίνης – Παπαευαγγέλου στο libre: Οι μεταλλάξεις “Βήτα” και “Κάππα”, το παράδειγμα της Βρετανίας και οι κρίσιμοι δείκτες του Αυγούστου

Πρόσφατα, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην πορεία της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν από τις χώρες οι οποίες προχώρησαν στον εμβολιασμό πιο γρήγορα και μπήκαν και στο τέταρτο κύμα πιο γρήγορα.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Η πορεία της επιδημίας στη Βρετανία, «την τελευταία εβδομάδα, δίνει σαφή σημεία συρρίκνωσης», όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε 31% μείωση των διαγνώσεων. Αυτή η τάση μείωσης είναι αντίθετη στις προβλέψεις δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, ως αποτέλεσμα της πλήρους κατάργησης των περιορισμών της 19ης Ιουλίου.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι οι ημέρες που έχουν περάσει είναι σχετικά νωρίς για την ασφαλή καταγραφή της επίπτωσης της κατάργησης των περιορισμών.

Από την άλλη όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι από την άνοδο των διαγνώσεων που άρχισε να καταγράφεται στις αρχές Ιουνίου, δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Συνεπώς, η πιο πιθανή εξήγηση της μείωσης των κρουσμάτων είναι:

· η επέκταση του εμβολιασμού στις πιο νέες ηλικίες, η οποία έγινε τους τελευταίους δύο μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά κύριο λόγο, και

· ο μερικός κορεσμός των κοινωνικών δικτύων των νέων, ως αποτέλεσμα των μολύνσεών τους, τους τελευταίους δύο μήνες κατά δεύτερον.

Συμπερασματικά, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο το παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει να αυξηθεί ο εμβολιασμός στους νέους που έχουν τις περισσότερες κοινωνικές επαφές».

Σχετικά με τις αναφορές αυτές για το Ηνωμένο Βασίλειο και την πορεία της επιδημίας, το libre ρώτησε τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας σχετικά με στοιχεία μελετών που αναφέρουν ότι το 10% των κρουσμάτων που καταγράφονται στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας οφείλεται στο στέλεχος Β, ένα στέλεχος για το οποίο έχει εκφράσει μεγάλη ανησυχία η Μ. Βρετανία. Επίσης, η Μ. Βρετανία εκφράζει ανησυχία και για ένα νέο στέλεχος, το Β.1.621, που προέρχεται από τη μετάλλαξη «Κάππα» και ανιχνεύθηκε, αρχικά, τον Ιανουάριο στην Κολομβία. Για το αν η αύξηση των καταγραφών αυτών των δύο μεταλλάξεων, μπορεί να μας ανησυχεί, όχι μόνο επειδή είναι υψηλής μεταδοτικότητας, αλλά και για την πιθανή διαφυγή από την κάλυψη του εμβολιασμού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε:

«Σε σχέση με το στέλεχος Β την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί ακόμα δεν έχουμε δει την τελευταία εβδομάδα, υπήρχαν 16 στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Η κατανομή τους ήταν και στο κέντρο, αλλά υπήρχαν και σε άλλες περιοχές.

Προς το παρόν, δεν μας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Εν τω μεταξύ η διαδικασία ιχνηλάτησης, ιδίως για τη μετάλλαξη Β, είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή τη φάση.

Έχουμε ξαναπεί ότι το στέλεχος Β έδειξε μειωμένη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος, σε σχέση με το εμβόλιο AstraZeneca στην Αφρική.

Βέβαια, υπήρχαν αρκετά θέματα όσον αφορά τη συγκεκριμένη μελέτη και έχουν εκφράσει κάποιες αμφιβολίες για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης στη Ν. Αφρική.

Είναι ένα φαινόμενο που από την αρχή του το παρακολουθούμε. Το πιο μεγάλο cluster στελέχους Β ήταν στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο. Αυτό δεν έχει αλλάξει και νομίζω σε αυτή τη φάση είναι κάτι πλήρως ελεγχόμενο. Το παρακολουθούμε όμως σε κάθε περίπτωση και δεν το αφήνουμε χωρίς να το παρακολουθούμε και να το υποτιμάμε.

Για το Β.1.621, δεν έχω κάποιο στοιχείο για έκταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».

Εκτιμήσεις Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνη για τον Αύγουστο

Σχετικά με τον μήνα που μόλις ξεκίνησε και όλοι πιστεύουν ότι η διακύμανση της αύξησης των κρουσμάτων και της βαρύτητάς τους θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο, τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, θα είναι ελεγχόμενη η πίεση του συστήματος Υγείας και περιορισμένος ο αριθμός βαριά ασθενών, διασωληνωμένων και θανόντων.

«Θα έχουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών, αλλά διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αισιοδοξία μας ότι όλα θα κυλήσουν χωρίς μεγάλη πίεση», δήλωσε στο libre, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Ακόμα πιο αισιόδοξος ο κ. Μαγιορκίνης, είπε, ερμηνεύοντας τη θετική σκοπιά με την οποία αντιμετωπίζει την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:
«Ο λόγος που είμαι αισιόδοξος είναι η πορεία που καταγράφει η πανδημία σε κάποια άλλα κράτη με παρόμοια δεδομένα. Η Βρετανία, για παράδειγμα, δεν έλαβε περιοριστικά μέτρα, με την αύξηση της Δέλτα. Πιστεύω ότι παρόμοια θα είναι και η διακύμανση στη χώρα μας.

Επίσης, είναι εντυπωσιακό ότι όσα εμβολιασμένα άτομα, μολύνθηκαν με τη Δέλτα και μπήκαν στο νοσοκομείο μετά από 6-7 ημέρες, δεν ανιχνεύεται ο ιός, ένα αποτέλεσμα που σε μη εμβολιασμένα άτομα, πρέπει να περάσουν 2 με 3 μήνες για να το δούμε. Το έχουμε διαπιστώσει σε κρούσματα -και μάλιστα κάποια πιο βαριά- που μας στέλνουν στο εργαστήριο από τον Ευαγγελισμό».

Σχετικά Άρθρα