• 3 Αυγούστου, 2021

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Δ: Ανεμβολιάστοι 50άρηδες κινδυνεύουν 10 φορές πιο πολύ

 Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Δ: Ανεμβολιάστοι 50άρηδες κινδυνεύουν 10 φορές πιο πολύ

Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης σε μια γενική παρατήρηση για την πορεία της πανδημίας στον κόσμο τόνισε πως ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων αυξάνεται αλλά ο αντίστοιχος των θανάτων υποχώρησε .

Για την Ευρώπη είπε πως η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται με 27% αύξηση στις διαγνώσεις και 8% αύξηση των θανάτων μεσοσταθμικά. Αυτήν την εβδομάδα, 25 από τις 47 χώρες της Ευρώπης παρουσίασαν βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση. Σημαντική επιδείνωση ωστόσο παρατηρείται σε Αγγλια, Ισπανία, Πορτογαλία και Ρωσία

Αναφερόμενος στη χώρα μας, έκανε λόγο για τάση μικρής αύξησης του επιδημιολογικό φορτίου στην Ελλάδα (5% αύξηση στις διαγνώσεις), αλλά η πιέση στο σύστημα υγείας υποχωρεί, με μείωση κατά 28% στις ΜΕΘ, μικρή αύξηση στις διαγνώσεις.
Σε γενικές γραμμές υποστήριξε ότι η πανδημία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο σε πολλές χώρες καθώς τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης φτάνουν το 50%.

Όσο για το στέλεχος Δ’, όπως υπογράμμισε η διείσδυση της μετάλλαξης και η εξάπλωση της είναι αναμενόμενη. Τέλος, παρέθεσε έρευνα του «Public Health England» σε 53 χιλιάδες καταγεγραμμένες διαγνώσεις, η οποία έδειξε ότι εμβολιασμένοι άνω των 50 έχουν 10 φορές χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους. Ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος σε εμβολιασμένους κάτω των 50 ετών από μετάλλαξη Δ, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους που καταγράφηκαν 6.